11 april 2020

Informatie over coronavirus voor fertiliteitspatiënten

Informatie over coronavirus voor fertiliteitspatiënten

Update 18 mei

Omdat de druk op de IC’s ten gevolge van COVID-19 afneemt, kan de reguliere gezondheidszorg langzaam worden opgestart. Ook bij de fertiliteitsafdeling kunnen we weer langzaam starten met behandelingen. De zorg die we kunnen verlenen via een telefonisch- of webcamconsult zullen we zoveel mogelijk op deze manier blijven leveren, om het aantal contacten in het ziekenhuis zo minimaal mogelijk te houden.

We starten in beperkte mate met het maken van echo’s in het kader van een oriënterend fertiliteitsonderzoek.
We proberen een langzame start te maken met onze vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ovulatie inductie, intra uteriene inseminatie, IVF of ICSI en terugplaatsing van cryo embryo’s.

Afspraken met uw arts voor het uitvoeren van lichamelijk onderzoek zijn ook weer in beperkte mate mogelijk. Voor een gesprek met uw arts, over bijvoorbeeld uitslagen, wordt een telefonisch- of webcamconsult gebruikt.

Ook bloedafname, het verrichten van een semenanalyse en het doen van eileideronderzoek is weer beperkt mogelijk.

Omdat we nog in een opstartfase zijn en we rekening moeten houden met de 1,5 meter afstand in de wachtkamers zullen we mondjesmaat opstarten en kan het voorkomen dat uw behandeling nog even wordt uitgesteld.

Via onderstaande video brengen wij u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het weer opstarten van de fertiliteitsbehandelingen in Nederland.

Vriendelijk doch dringend verzoeken wij u om de huidige hygiëne- en gezondheidsmaatregelen in acht te nemen. Kom alleen, blijf zo kort mogelijk in het ziekenhuis, probeer zo veel mogelijk onderzoeken te combineren zodat u in één bezoek zo veel mogelijk regelt (bijvoorbeeld echo en bloedonderzoek). Hebt u, of een van uw familieleden klachten mogelijk gerelateerd aan COVID-19, dan blijft u te allen tijde thuis.

Risicogroepen

Wij zullen patiënten die tot de corona-risicogroepen behoren niet behandelen. Deze risicogroepen zijn door het RIVM benoemd op hun website: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

Effect van het virus op de vroege zwangerschap

De studies die op dit moment bekend zijn laten weinig tot geen effecten zien van het coronavirus op de vroege zwangerschap. Echter, de studies zijn beperkt in aantal en omvang waardoor er weinig valide uitspraken kunnen worden gedaan. Wij zullen dit met u bespreken. U maakt vervolgens zelf de keuze om wel of niet uw behandeltraject op te starten.

Contact

Indien u behoefte heeft aan verduidelijking of een ondersteunend gesprek kunt u altijd contact opnemen met afdeling biometrie via telefoonnummer (040) 888 9558.

Meer informatie

Vlogs Ferti Talks – een nieuw initiatief voor patiënten

In verband met het coronavirus zijn veel fertiliteitsbehandelingen stopgezet. Wij begrijpen dat dit voor u als fertiliteitspatiënt veel emoties met zich meebrengt.

Graag brengen we bij u het nieuwe initiatief ‘Ferti Talks’ onder de aandacht om u een helpende hand te bieden. Fertiliteitscoach Marijke Linssen, de Levenscomponist, is een serie vlogs gestart op de Facebook pagina ‘Ferti Talks’ en brengt hierop elke twee weken een nieuwe vlog uit. Marijke gaat aan de hand van coachende vlogs dieper in op de emotie en geeft middels opdrachten een positieve draai aan deze noodgedwongen pauze.

Wij hopen dat deze vlogs een ondersteuning kunnen bieden bij uw tegenslagen, onzekerheden en toekomstperspectieven.

Like of volg de Facebookpagina Ferti Talks als u op de hoogte gehouden wilt worden van de laatste vlogs en updates.

Het fertiliteitsteam van Máxima MC