26 januari 2023

Herkenning van valse alarmen bij foetale bewaking

Hulsenboom - banner motoring technology web

De meeste zwangerschappen en bevallingen lopen goed af, met gezonde moeders en baby’s. Maar soms overlijden er helaas toch baby’s tijdens de zwangerschap of bevalling als gevolg van vermijdbare problemen of complicaties, zoals zuurstoftekort. Als artsen en vroedvrouwen tijdig zouden kunnen vaststellen dat een baby gevaar loopt, zouden ze kunnen ingrijpen wanneer dat noodzakelijk is. Om dit mogelijk te maken, moeten bestaande bewakingstechnologieën waarmee de toestand van de baby tijdens de bevalling wordt gecontroleerd, worden verbeterd. Promovenda Olenka Hulsenboom heeft onderzocht hoe valse alarmen bij de foetale bewakingsmethode die bekendstaat als ‘ST-analyse’, beter herkend zouden kunnen worden.

Voor haar promotieonderzoek onderzocht Olenka Hulsenboom manieren om een bestaande methode die bekendstaat als ‘ST-analyse’, kortweg ‘STAN’, te verbeteren. “De STAN-methode is een bestaande technologie waarmee de toestand van de ongeboren baby tijdens de bevalling wordt gemonitord,” aldus Hulsenboom. “Met de methode wordt de vorm van het elektrocardiogram (het elektrisch signaal van het hart) van de foetus geanalyseerd, en er worden alarmen afgegeven als de gezondheid van de baby gevaar loopt wegens zuurstoftekort.”

De betrouwbaarheid van de STAN-methode staat echter voortdurend ter discussie. Ook als het goed gaat met de baby’s, worden er toch regelmatig onnodige alarmen afgegeven.

Valse alarmen corrigeren

Voor haar proefschrift onderzocht Hulsenboom of er, behalve de toestand van de foetus, nog andere factoren zijn die invloed kunnen hebben op de vorm van het elektrocardiogram van de foetus, zoals de richting van de elektrische hartas van de foetus en de positie van de elektroden waarmee het elektrocardiogram van de foetus wordt gemeten.

“Dit zou kunnen verklaren waarom er bij gezonde baby’s toch ‘valse’ alarmen worden afgegeven,” aldus Helsenboom. “Mijn collega’s en ik hebben ontdekt dat deze factoren wellicht gecorrigeerd kunnen worden door de algoritmen voor de alarmen aan te passen. Deze aangepaste nieuwe alarmen, relatieve ST-alarmen, zouden de STAN-methode betrouwbaarder kunnen maken.”

Olenka Hulsenboom
Olenka Hulsenboom verdedigde op 26 januari haar proefschrift bij de faculteit Electrical Engineering


Titel van het proefschrift:
Relatieve ST-analyse voor intrapartum foetale bewaking. Begeleiders: Guid Oei, Rik Vullings en Judith van Laar. Het promotieonderzoek valt onder het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC).