Na baarmoederverwijdering in MMC dezelfde dag naar huis
In Máxima MC (MMC) kunnen vrouwen die een verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) ondergaan voortaan dezelfde dag naar huis. Het promotieonderzoek van gynaecoloog Suzanne Dedden, uitgevoerd binnen MMC, levert waardevolle inzichten op voor het verbeteren van de zorg rondom deze veelvoorkomende gynaecologische ingreep. Dankzij deze nieuwe aanpak kunnen vrouwen die in aanmerking komen voor een verwijdering van de baarmoeder sneller weer naar huis.
Voorheen verbleven vrouwen twee dagen in het ziekenhuis na een laparoscopische baarmoederverwijdering. Dit kan nu voor een grote groep gehalveerd worden naar een opname van één dag. De baarmoederverwijdering vindt bijvoorbeeld plaats vanwege hevig menstrueel bloedverlies of vanwege aanwezigheid van spierbolletjes (myomen ofwel vleesbomen).
Veilig en comfortabel herstel
De impact van deze verandering op de zorg is groot en brengt meerdere voordelen met zich mee. De resultaten van het onderzoek van Dedden tonen aan dat deze ingreep veilig in dagbehandeling kan plaatsvinden met hoge patiënttevredenheid. Patiënten ervaren weinig complicaties en herstellen vlotter dan bij een langer verblijf in het ziekenhuis. Omdat de blaaskatheter direct na de operatie wordt verwijderd, komt patiënte binnen enkele uren na de operatie uit bed en gaat zelf naar het toilet om te plassen. Doordat vrouwen na de operatie snel naar huis kunnen, wordt hun dagelijks leven minder verstoord en ervaren zij comfort en tevredenheid. Veel patiënten waarderen de mogelijkheid om snel weer naar huis te gaan. Zo zei een van hen: ‘Wat fijn, dokter, dat ik vannacht in mijn eigen bed kan slapen’.
Het onderzoek van Dedden biedt waardevolle inzichten in het herstelproces na een baarmoederverwijderingen voor goedaardige aandoeningen. De bevindingen benadrukken het belang van persoonlijke begeleiding voor vrouwen die een hysterectomie ondergaan. Door te focussen op individuele behoeften en verwachtingen, kan de kwaliteit van de zorg aanzienlijk worden verbeterd. Deze inzichten komen op een moment waarop er steeds meer maatschappelijke aandacht is voor vrouwspecifieke aandoeningen en de impact daarvan op iemands leven.
mProve zorgt voor transformatie
De waardevolle inzichten uit dit onderzoek worden ook breder ingezet in het mProve samenwerkingsverband van 7 topklinische ziekenhuizen, waar Máxima MC onderdeel van is. De dagopname bij baarmoederverwijdering maakt als project deel uit van het mProve Transformatieprogramma dat in ontwikkeling is, om de toenemende zorgvraag op te vangen en meer passende zorg te leveren. De samenwerking in mProve stelt de ziekenhuizen in staat om doeltreffende innovaties in hoog tempo te verspreiden.