19 september 2017

‘Kijkoperatie is beste behandeling voor vaginatopverzakking’

Anne-Lotte Coolen promoveert vandaag, op 20 september, aan de Universiteit Maastricht.

Een verzakking van de vaginatop kan het beste met een matje via een kijkoperatie worden hersteld. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Anne-Lotte Coolen, gynaecoloog in opleiding in Máxima MC. “Deze operatiemethode geeft de minste klachten.”

Een verzakking van de vaginatop ontstaat alleen bij vrouwen die een baarmoederverwijdering hebben ondergaan. De vaginatop is de plek in de vagina waar voorheen de baarmoeder zat. Een verzakking ontstaat wanneer de weefsels rondom de vaginatop hun elasticiteit verliezen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door (een combinatie van) langdurig zwaar tillen, een moeizame bevalling, een hoge leeftijd of een hoog lichaamsgewicht.

Soorten operaties
Een vaginatopverzakking kan operatief behandeld worden met een operatie via de vagina, via de bikinisnede of een kijkoperatie. Uit Coolens onderzoek blijkt dat de ondervraagde gynaecologen geen standaardbehandeling hebben voor een vaginatopverzakking. Zelf concludeert ze dat een kijkoperatie, waarbij de vaginatop met een matje aan het bekken wordt vastgemaakt, de beste behandelresultaten heeft. “De anatomische resultaten zijn het beste na de kijkoperatie ten opzichte van een operatie via de vagina. Ook is er minder bloedverlies en is de opnameduur korter.” Het kunststof matje dat bij deze ingreep wordt gebruikt, is anders dan het matje dat enkele jaren geleden negatief in het nieuws kwam.

Baarmoederverzakking
Coolen onderzocht daarnaast de beste behandeling voor een baarmoederverzakking. Net als bij een vaginatopverzakking zijn er diverse behandelmethoden, zoals een operatie of het plaatsen een ring (pessarium). Soms is na het plaatsen van een pessarium alsnog een operatie nodig. “Een operatie wordt veelal als een meer definitieve oplossing gezien”, zegt Coolen. “Uit het onderzoek blijkt echter dat 72% van de vrouwen met een pessarium binnen een jaar niet alsnog een operatie nodig hebben. Een pessarium is dus het proberen waard, want daarmee worden onnodige operatierisico’s vermeden.”

Baarmoederbesparende operatie
Mocht een operatie toch nodig zijn dan is een baarmoederbesparende operatie even effectief als een baarmoederverwijdering, zo blijkt uit het onderzoek. “In Nederland wordt van oudsher vaak gekozen voor een baarmoederverwijdering, terwijl er geen verschil is in klachten na beide operaties. Bij de Manchester Fothergill-ingreep, een baarmoederbesparende operatie, wordt alleen de baarmoedermond verwijderd. De rest van de baarmoeder wordt opgehangen aan banden in het bekken. Dit is een snellere ingreep met minder bloedverlies. Wat mij betreft mag deze techniek vaker toegepast worden.”