‘Ik gebruik drie keer zo weinig medicatie’

‘Ik gebruik drie keer zo weinig medicatie’

Als Henk Scholten naast diabetes type 2, overgewicht en een longembolie óók onverklaarbare rugpijn krijgt, is voor hem de maat vol. Volledig op eigen kracht valt hij in één jaar 36 kilo af. “Ik heb geen rugpijn meer en veel minder diabetesmedicatie nodig. Maar het belangrijkste is dat ik me fitter voel. Ik beweeg veel makkelijker.”

“Ik had vorig jaar een doel gesteld: in 2019 wilde ik negentig kilo wegen. In totaal zou ik dan ruim dertig kilo lichter zijn. Familie en bekenden lachten dat idee weg. Dat haal je nooit, was hun reactie. Ik wilde het tegendeel bewijzen”, zegt Henk met een glimlach. “Dat is gelukt.” Zijn belangrijkste motivatie was zijn rugpijn. “Daar wilde ik vanaf. Bovendien word ik steeds ouder en werden dagelijkse handelingen, zoals het strikken van mijn veters, vanwege mijn overgewicht steeds moeilijker.”

Vijfde

Ruim een jaar geleden kwam Henk bij een pijnspecialist terecht voor behandeling van zijn rugpijn. Injecties verlichtten de pijn tijdelijk, maar een structurele oplossing lag bij gewichtsverlies. “De pijnspecialist was daarmee al de vijfde deskundige die me aanraadde om af te vallen. Mijn huisarts, longarts, internist en diabetesverpleegkundige gingen hem voor. Ik dacht: als zij allemaal gelijk hebben, dan mogen ze hun gelijk ook krijgen. Ik ga afvallen.”

Volhouden

Henk besloot met kleine stapjes te beginnen. “Ik at minder. In plaats van vier sneeën brood nam ik er drie, in plaats van drie aardappels nam ik er twee, enzovoorts. Na een paar weken zag ik het verschil op de weegschaal. Dat motiveerde om door te gaan.” Steun kreeg hij van een vriendin, Thea. “Zij weet veel van gezonde voeding en hielp me. Dat deed ze niet alleen door haar ideeën te delen, maar ook door er te zijn op momenten dat ik het moeilijk had.” Als na een aantal maanden zijn rugpijn verdwijnt, besluit Henk meer te bewegen. “Dat deed ik erg weinig. Ik had al zeker vijftig jaar geen fiets meer aangeraakt en moest zelfs opnieuw leren fietsen. Nu sport en wandel ik iedere dag.”

Minder medicatie

Sinds Henk 31 jaar oud is, weet hij dat hij diabetes type 2 heeft, de meest voorkomende vorm van diabetes. Al die tijd is hij onder controle bij een internist van Máxima MC. “Ik besef nu pas wat diabetes voor schade kan aanrichten aan je lijf, bijvoorbeeld aan je nieren. Daar hield ik me eerder eerlijk gezegd niet mee bezig. Net als het feit dat mijn leefstijl zoveel invloed heeft op mijn medicatiegebruik. Voorheen was mijn bloedsuikerwaarde schandalig hoog, met enorme pieken en dalen. Ik moest vaak een hoge dosis insuline spuiten. Nu gebruik ik nog maar heel weinig medicatie. Voordat ik afviel, was dat drie keer zoveel.” Toch heeft de ziekte nog veel invloed op zijn nieuwe eetpatroon. “Ik blijf natuurlijk diabeet en moet erop letten dat ik niet te weinig suikers binnenkrijg. Dan kan ik een hypo krijgen, waardoor ik vermoeid en duizelig raak en begin te zweten en trillen. Daarom controleer ik mijn bloedsuikerwaarde intensief.”

Longembolie

De klacht die Henk het meest liet schrikken, was een longembolie, die in 2017 – nog voordat Henk besluit om af te vallen – in MMC wordt ontdekt. Een longembolie houdt verband met onder andere overgewicht, weinig beweging en diabetes. “Mijn vrouw was eerder in dat jaar gestorven aan een longembolie. De moed zakte me in mijn schoenen. Einde verhaal, dacht ik.” Met medicatie lukt het hem echter om de longembolie weg te krijgen. Nu wil hij zijn familie behoeden voor dezelfde klachten. “Mijn dochters hebben ook overgewicht. Ik heb hen gewaarschuwd voor diabetes en vermoeidheid. Ik probeer duidelijk te maken dat afvallen echt alleen maar voordelen heeft en dat iedereen het in feite kan. Je hebt alleen een dosis discipline nodig en mensen om je heen die je steunen.”

Meer ervaringen