7 december 2017

Klompvoetpatiëntjes onderzocht in 3D-looplab

Máxima MC onderzoekt samen met de Paramedische Hogeschool Eindhoven een methode waarmee terugval bij klompvoeten eerder herkend zou kunnen worden. In een speciaal looplab worden de bewegingen van klompvoetpatiëntjes geanalyseerd met behulp van infraroodlicht.

Bekijk deze video van Omroep Brabant voor meer informatie:

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n tweehonderd kinderen met klompvoeten geboren. De afwijking is vaak al te zien bij de 20-wekenecho tijdens zwangerschap. Vlak na de geboorte is de aandoening meestal goed te behandelen. Doel is een normale stand van de voet, waardoor de voeten volledig en pijnloos belast kunnen worden, gewone schoenen gedragen kunnen worden en er geen beperkingen in het dagelijks leven bestaan. “Helaas heeft de voet wel eens de neiging om terug te vallen in de oorspronkelijke klompvoet-positie. Vroegtijdige opsporing van deze terugval ofwel relapse is belangrijk voor een goed behandelresultaat”, aldus kinderorthopeed en initiatiefnemer Arnold Besselaar.

Complexe aandoening
In deze grootschalige klompvoet-studie wordt bekeken wordt of terugval nauwkeuriger beoordeeld kan worden in een looplab, waardoor er eerder ingegrepen kan worden. Hoe eerder bekend is dat er sprake is van terugval, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Door middel van 3D-bewegingsanalyses hoopt de onderzoeksgroep kleine, specifieke afwijkingen in het looppatroon in beeld te brengen. Dit gebeurt door gebruik van sensoren op de benen van het kind in combinatie met infraroodlicht. Gedurende de behandelperiode komen de patiëntjes langs in het bewegingslab van de Fontys Paramedische Hogeschool. ‘Normale’ voeten, klompvoeten en relapse klompvoeten worden met elkaar vergeleken. Met de gangbeeldanalyses hopen ze de behandeling van klompvoeten in elk stadium van het zorgpad te kunnen verbeteren en bijstellen. “Het gaat al goed, maar het kan nog beter”, is de boodschap van Besselaar.

Klompvoetcentrum
Bij een klompvoetje is sprake van een volgroeide voet, die tijdens de zwangerschap in een verkeerde stand is gegroeid. Spieren, banden en pezen ‘trekken’ de voet in een kromme stand. Bij de geboorte wijzen de voeten van de baby dan ook naar beneden, in plaats van naar voren. De vorm lijkt meestal op een golfclub. De naam klompvoet is dan ook een verbastering van het Engelse woord ‘clubfoot’. Behandeling van deze aandoening vindt plaats in een gespecialiseerd klompvoetcentrum, zoals Máxima MC. Dit is het grootste gespecialiseerde centrum, dat patiëntjes uit heel Nederland behandelt.