31 januari 2019

Waar komt draaiduizeligheid vandaan?

KNO-arts Martijn Alles Máxima MC

Sommige mensen hebben het gevoel dat ze in een draaimolen verblijven. Dat lijkt misschien leuk voor een tijdje, maar wanneer dit gevoel zelfs voorkomt wanneer ze zich in een rustige situatie bevinden, is het snel over met de pret. Ze zien alles om zich heen draaien of bewegen en kunnen daarbij ook misselijk of angstig worden. Dit symptoom wordt vertigo genoemd en in Máxima MC kan de poli KNO helpen met het vaststellen van de oorzaak en een behandeltraject opstarten.

“Duizeligheid ontstaat wanneer in het lichaam de informatie over je positie in de ruimte is verstoord,” legt KNO-arts Martijn Alles uit. “Deze informatie is afkomstig van het evenwichtsorgaan, de ogen en het zogenaamde diepe gevoel in pezen en spieren vanuit de nek en benen.”

Evenwichtsorgaan
Bij vertigo is een aandoening van het evenwichtsorgaan vaak de boosdoener. Wanneer dit het geval is, ontstaan er meestal ook klachten van misselijkheid. Verder is kijken naar een vast punt, zoals bijvoorbeeld lezen, moeilijker. Het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw is dan mogelijk ontstoken. De gevolgen hiervan kunnen soms een aantal weken tot een aantal maanden duren.

Oorsteentjes
Vertigo kan ook nog een aantal andere oorzaken hebben. KNO-arts Martijn Alles: “Duizeligheid kan bijvoorbeeld ook ontstaan doordat er zich vaste deeltjes vormen in de vloeistof van het evenwichtsorgaan. Deze vaste deeltjes gaan soms naar een plek waar ze niet horen. Als dit gebeurt, kunnen patiënten duizelig worden wanneer ze zich bijvoorbeeld voorover buigen of omdraaien in bed. Dit kan soms worden verholpen wanneer een specialist het hoofd en lichaam diverse kanten opdraait. Hierdoor verdwijnen de vaste deeltjes en daarmee de klachten.”

Behandelingstraject
Er zijn nog veel meer mogelijke oorzaken van duizeligheid, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Menière of angstklachten. De oorzaak van vertigo is soms lastig te traceren. Het verhaal van de patiënt is daarom erg belangrijk bij het gesprek met de KNO-arts. In combinatie met aanvullende onderzoeken zoals evenwichtsonderzoek, gehooronderzoek, bloeddrukmetingen en kiep-kantelproeven kan de KNO-arts tot een diagnose komen en zorgen voor een passend behandeltraject.