Hersenbloeding

Een hersenbloeding ontstaat doordat een zwakke plek in een bloedvat openbarst of scheurt. Hierdoor raakt er hersenweefsel beschadigd.

Symptomen

Een hersenbloeding ontstaat meestal plotseling. Meestal zijn er geen symptomen in de weken voorafgaand aan een hersenbloeding. Een scheve mond, een lamme arm of verwarde spraak zijn de belangrijkste signalen bij een hersenbloeding. Soms geven mensen aan wel waarschuwingstekens te hebben gehad, zoals hoofdpijn, dubbelzien of andere problemen met het gezichtsvermogen. Deze signalen kunnen enkele minuten voor de bloeding optreden, maar ook al weken ervoor.

Oorzaak

De oorzaak van een hersenbloeding is bijna altijd een scheur van een zwakke plek in het bloedvat. Die zwakke plek kan langzaam uitgroeien tot een ballonnetje. Als het bloedvat scheurt, ontstaat er een bloeding. Soms is een misvorming van het vat de oorzaak of ontstaat een hersenbloeding als gevolg van ongeval of geweld.

Diagnose

Een hersenbloeding is een ernstige aandoening met een slechte prognose. Een snelle diagnose is heel belangrijk. Op een CT-scan is de hersenbloeding meestal goed te zien. Bij twijfel maakt de arts een MRI-scan. In de eerste weken is er een verhoogde kans op een nieuwe bloeding. Soms is een operatie mogelijk om de kans op herhaling te verkleinen.