Diabetische retinopathie

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan beschadigingen aan het netvlies veroorzaken. Dit kan gebeuren zonder dat in eerste instantie het zien wordt aangetast. Deze beschadigingen noemen we diabetische retinopathie.

Symptomen

Welke klachten iemand met diabetische retinopathie heeft, hangt af van de ernst van de schade en van welk deel van het netvlies is aangetast. Vaak ontstaan klachten pas als het netvlies al flink is beschadigd. Bekende verschijnselen zijn:

  • Minder scherp zien. Het beeld is wazig of vervormd en de kleuren zijn minder helder;
  • Dubbelzien;
  • Het zien van bewegende vlekken of slierten;
  • Nachtblindheid;
  • Pijnklachten.

Wanneer diabetische retinopathie niet op tijd wordt ontdekt of behandeld kan blindheid het gevolg zijn.

Oorzaak

Diabetespatiënten hebben te veel suiker in hun bloed. Dit beschadigt de bloedvaten in het lichaam. Zo ook de bloedvaatjes in het netvlies.

Er zijn twee vormen van diabetische retinopathie. Bij de eerste vorm (exsudatieve retinopathie) treedt er lekkage van vocht en bloed uit de bloedvaten op. Het vocht beschadigt het netvlies. Bij de andere vorm ontstaat door veranderingen in de bloedvaten zuurstoftekort in het netvlies. Daardoor kan bloedvatnieuwvorming (proliferatieve retinopathie) optreden. Dit kan weer leiden tot bloedingen in het glasvocht binnen het oog.

Diabetische retinopathie ontstaan sneller bij slecht geregelde suikerwaarden. Een goede behandeling van diabetes kan dus de kans op retinopathie verkleinen.

Onderzoek

De optometrist screent de gezondheid van de ogen. Op de polikliniek oogheelkunde van Máxima MC zijn drie optometristen werkzaam. De optometrist zorgt er met oogdruppels voor dat de pupillen verwijden, zodat het netvlies goed bekeken kan worden. Deze druppels zorgen ervoor dat u tijdelijk minder ziet. U wordt dan ook aangeraden om niet zelf de auto te besturen na afloop van het onderzoek. Als aanvullend onderzoek noodzakelijk is, wordt u doorverwezen naar de oogarts. Deze kan foto’s maken met contrastvloeistof. Dit wordt fluorescentie-angiografie genoemd. Met behulp van dit onderzoek kunnen de mate en de ernst van de afwijkingen beter beoordeeld worden. Ook kan de oogarts aanvullend een OCT-scan (optical coherence tomografie) van uw macula (gele vlek) maken om te zien of er vocht onder zit. De macula is een heel klein gebiedje in het centrum van het netvlies.

Behandeling

De behandelmethode is afhankelijk van de ernst van de klachten. Er zijn drie veelgebruikte methoden, die elkaar kunnen versterken:

Laserbehandeling

Met een laserbehandeling is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen. Dit gebeurt door bijzondere lichtstralen op het netvlies te richten, waardoor een deel van het netvlies uitgeschakeld wordt. De vraag naar zuurstof daalt en er worden geen groeifactoren meer geproduceerd. Dit doet de vaatnieuwvorming stoppen en/of een lekkage van bloed en vocht afnemen. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meer laserbehandeling nodig. De behandeling kan wat gevoelig zijn.

Intravitreale injecties

Indien er vooral centraal veel lekkage is en dus veel vocht in of onder het netvlies aanwezig is, kan het nodig zijn om te behandelen met intravitreale injecties met vaatgroeiremmers. Hierdoor neemt het vocht af waardoor een laserbehandeling beter effect heeft. De injecties moeten meestal een aantal keer worden herhaald.

Vitrectomie

Bij een bloeding in de glasvochtruimte van het oog, die niet opheldert, kan een vitrectomie worden uitgevoerd. Dit is een operatie waarbij het glasvocht wordt verwijderd en wordt vervangen voor oogvocht, gas of olie. Het glasvocht is een gelei dat het grootste deel van het oog opvult. Dit bevindt zich achter de ooglens. Tijdens deze operatie kan het netvlies eventueel aanvullend met laserstralen worden behandeld.

Folders

Laserbehandeling van het oog
Intravitreale injectie
Vitrectomie Glasvocht operatie

Aanvullende informatie over diabetische retinopathie kunt u vinden op www.oogartsen.nl