24 juni 2019

De kunst van het bewegen

De kunst van het bewegen

Dat in beweging blijven goed is voor het lichaam, is algemeen bekend. Bij mensen met een chronische ziekte is dit geen uitzondering. Sterker nog, bewegen kan voor deze mensen zelfs hun klachten verminderen en is daarom van groot belang.

“Voor chronisch zieke patiënten is het extra belangrijk om de conditie te optimaliseren”, vertelt Janneke Meewis. Zij is fysiotherapeut en begeleidt onder andere patiënten die het long– en
hartrevalidatieprogramma van MMC volgen. “Zo kunnen chronisch zieken, zoals longpatiënten, door een goede conditie iets van de tekortkomingen van – in dit geval – de longen compenseren. Daarnaast kunnen kun klachten verminderen. Hierbij is spierkracht ook erg belangrijk. Dankzij een optimale spierkracht worden mensen minder snel moe of kortademig en functioneren zij beter. We zien vaak dat zij ook weer meer van het leven genieten.”

Trainen en bewegen

Maar hoeveel beweging is geschikt voor deze patiënten? “Ons advies aan long- en hartrevalidatiepatiënten is om na de revalidatie iedere dag minimaal dertig minuten te bewegen en twee à drie keer per week te trainen. Door te trainen verbeter je je conditie. Met bewegen gebruik en onderhoud je dit. Het onderscheid maken tussen bewegen en trainen is voor sommige mensen best lastig. Het kan zomaar zijn dat iemand die dagelijks met de fiets naar het werk gaat – zoals hij altijd gewend is – vóór zijn ziekte aan het bewegen was, maar nu aan het trainen is. Dat heeft met de belastbaarheid (wat het lichaam aankan) van het lichaam te maken. Deze is nu lager dan vóór zijn ziekte. Daar proberen we mensen bewust van te maken. We leren hen hoe te bewegen en hoe te trainen. Als je het verschil niet doorhebt, dan loopt je gevaar om jezelf te overbelasten. Het lichaam heeft ook hersteltijd nodig. Dosering is dus erg belangrijk. Anders kan trainen zelfs een averechts effect hebben.”

Balans vinden

De balans vinden in het bewegen is één van de moeilijkste zaken waar chronisch zieke patiënten mee te maken krijgen. “Het is niet gemakkelijk om te accepteren dat je een stapje terug moet doen, terwijl je voorheen allerlei activiteiten moeiteloos kon uitvoeren. Maar door activiteiten anders uit te voeren – bijvoorbeeld op een lager tempo – kun je uiteindelijk vaak meer dan voorheen. De fysiotherapeuten van MMC helpen je om de juiste dosering te bepalen.”

Binnen MMC begeleiden de fysiotherapeuten patiënten bij een long-, hart of oncologische revalidatie. Ook zien zij diabetespatiënten en patiënten die een maagverkleinende ingreep hebben ondergaan.

Vier tips

Janneke Meewis geeft vier beweegtips:

 • Kies activiteiten waar je plezier aan beleeft
  Zo is bewegen makkelijker vol te houden
 • Inbouwen in het dagelijks leven
  Bouw bewegen in door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken in plaats van de auto of in je werkpauzes een rondje te lopen
 • Betrek je omgeving
  Bewegen met collega’s, vrienden of familie werkt motiverend
 • Gebruik een stappenteller
  Daarmee kun je dagelijks een doel instellen. Bovendien maakt het inzichtelijk hoeveel je daadwerkelijk loopt op een dag.