Zenuwpijn

Pijn kan ontstaan door een letsel van een zenuw. Vaak is niet zozeer de zenuw zelf beschadigd, maar de zenuwschede, die zorgt voor de voeding van de zenuw. Hierdoor ontstaat er een stoornis van de zenuwgeleiding, waarbij spontane pijnprikkels kunnen ontstaan. Een prikkel die normaal als weinig pijnlijk wordt ervaren wordt ineens hevig pijnlijk. De natuurlijk dempingmechanismen raken ontregeld en er kunnen verkeerde schakels in het ruggenmerg ontstaan, waardoor tastprikkels als pijnprikkels waargenomen. Ook kunnen er na zenuwletsels zenuwknobbels ontstaan in het litteken en vindt er ontregeling plaats van het sympathische (onwillekeurige) zenuwstelsel.

Verschillende vormen

Pijn facetgewrichten
Irritatie van zenuwtakjes van de gewrichtjes tussen de wervels (facetgewrichten) kan chronische nek- en of rugpijn veroorzaken. Dit kan uitstralende pijn veroorzaken. Pijn in de nek kan uitstralen naar de schouder en/of het hoofd. Pijn in de bovenrug kan uitstralen naar de flank. Pijn in de onderrug kan uitstralen naar de lies, heup en het bovenbeen. Strek- en draaibewegingen verergeren vaak de klachten, net als lang zitten, staan en slenteren.

Verklevingen en/of littekenweefsel rondom zenuwwortel
Een andere oorzaak kan verkleving en/of littekenweefsel rondom een zenuwwortel zijn. Deze rugpijn zorgt voor uitstralende pijn naar het been. Afhankelijke van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar en bepaald deel van het been.

Behandeling

Proefblokkade
Om te achterhalen of de facetgewrichten inderdaad de pijn veroorzaken kan er een proefblokkade worden gedaan. De zenuwtakjes worden tijdelijk verdoofd met een kortwerkende pijnstiller. Vermindert deze verdoving duidelijk uw pijn dan volgt de RF (radiofrequente) denervatie.

Epiduraal blokkade
De epiduraal blokkade is er op gericht de pijn te verminderen vanuit de wervelkolom of in een bepaalde zenuwwortel. Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, hoog in de rug bij de borstwervels, lage rug of het stuitje.

Ganglion stellatum blokkade
Het ganglion stellatum is een zenuwknoop die onderin de hals ligt, ter hoogte van de zevende halswervel. Het maakt onderdeel uit van het onwillekeurig zenuwstelsel (over dit deel van het zenuwstelsel hebben we zelf geen controle). Bij een Ganglion stellatum blokkade van de zenuwknoop wordt de pijngeleiding verminderd. Deze behandeling kan worden gedaan bij sommige vormen van pijn in de onderkaak, nek, schouder en arm. Zoals bij pijn door een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).

RF(radiofrequente)-denervatie
Warmtebehandeling van de zenuwtakjes wordt facetdenervatie genoemd. Door middel van RF (radiofrequente) stroom worden de zenuwtakjes verhit. Dit onderbreekt de pijngeleiding, waardoor de pijn voor langere tijd wordt geremd.

Epidurale adhesiolysis
Bij een epidurale adhesiolysis, ook wel RACZ behandeling, wordt geprobeerd inwendige verklevingen en/of littekenweefsel los te maken (epidurale adhesiolysis) door het inspuiten van een combinatie van medicijnen.