Zenuwpijn

Pijn kan ontstaan door een letsel van een zenuw. Dit kan komen door een zenuwbeknelling of bijvoorbeeld na een operatie. Het komt voor bij grote (centrale) en kleine (perifere) zenuwen. Vaak is niet zozeer de zenuw zelf beschadigd, maar de zenuwschede, die zorgt voor de voeding van de zenuw. Hierdoor ontstaat er een stoornis van de zenuwgeleiding, waarbij spontane pijnprikkels kunnen ontstaan. Een prikkel die normaal als weinig pijnlijk wordt ervaren wordt ineens hevig pijnlijk. De natuurlijk dempingmechanismen raken ontregeld en er kunnen verkeerde schakels in het ruggenmerg ontstaan, aanraking als een pijnprikkel waargenomen wordt. Ook kunnen er na zenuwletsels zenuwknobbels ontstaan in het litteken en soms vindt er zelfs ontregeling plaats van het sympathische (onwillekeurige) zenuwstelsel.

Verschillende vormen

Pijn facetgewrichten
Irritatie van zenuwtakjes van de gewrichtjes tussen de wervels (facetgewrichten) kan chronische nek- en of rugpijn veroorzaken. Dit kan uitstralende pijn veroorzaken. Pijn in de nek kan uitstralen naar de schouder en/of het hoofd. Pijn in de bovenrug kan uitstralen naar de flank. Pijn in de onderrug kan uitstralen naar de lies, heup en het bovenbeen. Strek- en draaibewegingen verergeren vaak de klachten, net als lang zitten, staan en slenteren.

Verklevingen en/of littekenweefsel rondom zenuwwortel
Een andere oorzaak kan verkleving en/of littekenweefsel rondom een zenuwwortel zijn. Deze rugpijn zorgt voor uitstralende pijn naar het been. Afhankelijke van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar en bepaald deel van het been.

Pijn door een beschadigde of niet goed functionerende kleine zenuw (perifere zenuw)
De meest voorkomende oorzaken zijn:
• zenuwbeknelling/beschadiging door een operatie;
• littekenpijn;
• neuroom vorming (woekering van zenuwweefsel door verwonding/beschadiging);
• chemotherapie;
• onbekende oorzaak.

Behandeling

Proefblokkade
Om te achterhalen of de facetgewrichten inderdaad de pijn veroorzaken kan er een proefblokkade worden gedaan. De zenuwtakjes worden tijdelijk verdoofd met een kortwerkende pijnstiller. Vermindert deze verdoving duidelijk uw pijn dan volgt de RF (radiofrequente) denervatie.

Therapeutische injectie
Rond de zenuw wordt met behulp van een naald een
verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) toegediend. De
ontstekingsremmer vermindert de zwelling van de zenuw, waardoor de zenuw tot rust kan
komen en kan herstellen.

PRF-behandeling
De zenuw wordt gedurende 6 tot 8 minuten behandeld met gepulseerde
radiofrequente stroom (PRF) via een naald. Met deze korte stroomstootjes wordt de
pijngeleiding van de zenuw geremd en neemt de pijn af. Hier voelt u weinig tot niets van.
Soms wordt een PRF-behandeling gecombineerd met een therapeutisch injectie.

Cryo-behandeling
Met een speciale naald wordt de aangedane zenuw opgezocht. Door dit deel van de zenuw
met cryo (bevriezing met koolzuurgas) te behandelen, wordt de pijnprikkel geremd en gaat u
minder pijn ervaren.

Ganglion stellatum blokkade
Het ganglion stellatum is een zenuwknoop die onderin de hals ligt, ter hoogte van de zevende halswervel. Het maakt onderdeel uit van het onwillekeurig zenuwstelsel (over dit deel van het zenuwstelsel hebben we zelf geen controle). Bij een Ganglion stellatum blokkade van de zenuwknoop wordt de pijngeleiding verminderd. Deze behandeling kan worden gedaan bij sommige vormen van pijn in de onderkaak, nek, schouder en arm. Zoals bij pijn door een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).

Epidurale adhesiolysis
Bij een epidurale adhesiolysis, ook wel RACZ behandeling, wordt geprobeerd inwendige verklevingen en/of littekenweefsel los te maken (epidurale adhesiolysis) door het inspuiten van een combinatie van medicijnen.

Welke van deze behandeling(en) voor u geschikt is kunt u bespreken met uw pijnspecialist.