Polikliniek & behandeling

Welkom bij het centrum voor pijngeneeskunde. We leggen u stap voor stap uit hoe een bezoek of behandeling in het centrum plaatsvindt.

Eerste bezoek

In Máxima MC, locatie Eindhoven, bevindt zich het centrum voor pijngeneeskunde. U vindt ons op de eerste etage: volg route 122.

centrum voor pijngeneeskunde

Vragenlijsten
Vóór uw bezoek vragen wij u om twee vragenlijsten in te vullen. Dit kunt u thuis digitaal doen via MijnMMC, of achter de computer bij het centrum voor pijngeneeskunde.

Als u binnenkort een afspraak heeft op onze polikliniek van MMC, wilt u zich waarschijnlijk goed kunnen voorbereiden. Daarom hebben we alle belangrijke informatie voor u verzameld op de pagina Bezoek polikliniek – Máxima MC (mmc.nl)

Op de polikliniek Pijngeneeskunde
Wanneer u zich aangemeld heeft via de aanmeldzuil kunt u plaatsnemen in wachtkamer B op route 122. U wordt opgehaald rond de afgesproken tijd.

Pijnspecialist
Tijdens uw eerste afspraak maken wij kennis met u. Ook wordt de reden van uw bezoek besproken. Omdat pijn door veel factoren wordt bepaald en beïnvloed, is het soms lastig een diagnose te stellen.

afspraak pijnspecialist mmc

Na het bespreken van uw klachten onderzoekt de behandelend specialist u. Pijn kan voorkomen op verschillende plekken van het lichaam. Veelvoorkomend zijn de rug, nek, schouder, arm, buik, lies en knie.

onderzoek pijnspecialist mmc

De specialist zal indien nodig een behandeling met u afspreken. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals:

Als er medicatie wordt voorgeschreven, zorgt de specialist ervoor dat er een recept voor u gemaakt wordt. Voor andere behandelingen maakt de secretaresse een nieuwe afspraak met u.

Voorbereiding behandeling

  • Wilt u zich thuis vóór de behandeling douchen?
  • Draag makkelijk zittende kleding.
  • Pas op met lichtgekleurde kleding, in verband met roze ontsmettingsmiddel.
  • U mag gewoon eten en drinken.
  • U kunt uw (pijn)medicatie innemen. Bloedverdunners worden eventueel in overleg met de pijnspecialist gestopt.
  • Zorg dat er iemand bij u is of gebeld kan worden om u op te halen. U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer.
  • Neem de geneesmiddelen mee die u tijdens uw verblijf moet innemen en neem het telefoonnummer van uw contactpersoon mee.

De lounge

U meldt zich voor de behandeling aan bij de aanmeldzuil en neemt plaats in de wachtkamer van het centrum voor pijngeneeskunde. Daar wordt u door één van de medewerkers opgehaald om naar de lounge te gaan. De medewerker vertelt u over het verloop van de behandeling en markeert met een rode stift op uw lichaam aan welke zijde de behandeling plaatsvindt. In de lounge staan comfortabele stoelen, waar u voor en na de behandeling gebruik van kunt maken. Er zijn lockers aanwezig waarin u waardevolle spullen kunt opbergen.

lounge pijngeneeskunde mmc

 

De behandeling

De behandeling vindt plaats in de behandelkamer. U neemt plaats op een speciaal bed. De te behandelen plek wordt ontsmet met een roze vloeistof en afgeplakt met een steriele doek.
Twee medewerkers assisteren de pijnspecialist bij het maken van röntgen- en echobeelden. Deze beelden zorgen ervoor dat de specialist de juiste zenuw vindt en behandelt.

pijnbehandeling 1
De plaats waar de juiste zenuw zit, wordt gemarkeerd met een zwarte stift.

Bij sommige behandelingen (PRF, Cyro) wordt een naald geplaatst, waarop een klein stroompje wordt gezet. De verpleegkundige draait dit stroompje heel langzaam op. Aan u wordt gevraagd om iedere verandering die u voelt aan te geven. Dit kan bijvoorbeeld zijn: druk, tinteling, klopjes en/of pijn. Dit is voor ons een teken dat de naald de goede positie heeft of eventueel nog verplaatst moet worden.

 

Na de behandeling

  • Afhankelijk van de behandeling kan het zijn dat de behandelde plek tijdelijk verdoofd is.
  • Het kan ook zijn dat uw been of arm loom en zwaar aanvoelt. Lopen kan hierdoor moeilijk zijn. We brengen u dan in een rolstoel terug naar de lounge.
  • In de lounge kunt u plaatsnemen in een comfortabele stoel en een kopje koffie of thee drinken.
  • Soms wil de pijnspecialist het eerste effect van de behandeling nog met u bespreken.

Overige behandelingen

Naast bovengenoemde behandelingen vinden er ook andere behandelingen in het centrum voor pijngeneeskunde plaats, zoals TENS, iontoforese en een behandeling met de Qutenza . Deze worden door de verpleegkundig pijnconsulent uitgevoerd. Op deze behandelingen is de bovengenoemde voorbereiding en verloop van de behandeling niet van toepassing. U wordt hier door uw specialist over geïnformeerd.