Facelift

Door veroudering, invloed van zwaartekracht, zonbelasting en roken zakt de huid van het gelaat en de hals uit en ontstaan rimpels.

Behandeling

Een facelift is een operatie waarbij plooien en rimpels van de huid van het gezicht, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen, worden strakgetrokken.

De operatie vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving en duurt enkele uren.
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw gezicht het operatiepatroon aan. Vaak wordt de operatie gecombineerd met een halslift. Dan wordt er een snede gemaakt die achter het oor door tot in de behaarde hoofdhuid loopt. De ingreep wordt daarnaast vaak uitgevoerd met een liposculpture (het wegzuigen van een plaatselijke vetophoping) van de hals. Daartoe wordt een kleine snede net onder de kin gemaakt. Hierna wordt een deel van de huid van het gelaat losgemaakt van de onderliggende peeslaag. Deze peeslaag wordt door twee of drie hechtingen per kant strakgetrokken waardoor een liftend effect ontstaat. De zo ontstane overtollige huid wordt verwijderd.

Risico’s

  • Bij een operatie aan beide kanten van het gezicht kan altijd asymmetrie (ongelijkheid) optreden.
  • Er kunnen stugge plekken in het gelaat of vochtophopingen optreden. Het kan nodig zijn dit door een huidtherapeute te laten behandelen.
  • Necrose (doodgaan) van een deel van de gezichtshuid.
  • Bij hoge uitzondering kan een deel van, of de gehele aangezichtszenuw tijdelijk of blijvend beschadigd raken.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt het gezicht gedurende enkele dagen verbonden met een drukkend verband. In het algemeen heeft men weinig pijn. Wel kan het gezicht tijdelijk flink gezwollen zijn en kan plaatselijk een bloeduitstorting aanwezig zijn. De dag na de operatie mag u meestal naar huis.

Kosten

Een face- en/of halslift en de kosten van eventuele complicaties worden niet door uw ziektekostenverzekering vergoed.

Patiëntfolder

Face- en/of halslift