28 oktober 2018

Plastisch chirurg over overtollige huid na obesitaschirurgie

Plastisch chirurg over overtollige huid na obesitaschirurgie

Met inmiddels 22 jaar trouwe dienst is plastisch chirurg Han Wilmink zeer ervaren in het behandelen van overtollige huid. Hij is gespecialiseerd in reconstructies na obesitaschirurgie, zoals een buikwandcorrectie. “Iemand die veel is afgevallen, is trots op dat resultaat. Maar vaak blijft er na zo’n prestatie huid over, waardoor je alsnog fysieke klachten ervaart en je je niet thuis voelt in je veranderde lichaam.”

“Als iemand een gastric bypass operatie ondergaat en veel afvalt, ontstaat er soms een overschot aan huid. Die krimpt wel mee, maar er zit een maximum aan. Dat zorgt vaak voor teleurstelling bij de patiënt. Deze overtollige huid kun je in Máxima MC laten behandelen. Daar zijn wel maatstaven voor: je moet bijvoorbeeld minstens een jaar stabiel zijn in gewicht, in goede gezondheid verkeren en aan de voorwaarden van de zorgverzekering voldoen.”

Elasticiteit van de huid
“Of iemand met een overschot aan huid te maken krijgt, is persoonsafhankelijk. De huid is tamelijk elastisch. Echter, hoe ouder je wordt, hoe minder elastisch de huid wordt. En dat heeft met tal van zaken te maken, zoals erfelijkheid, etniciteit, opname van zonlicht en het leefklimaat, maar ook iemands leefstijl. Wel of niet roken, voldoende water drinken om afvalstoffen te verwijderen spelen allemaal mee. Het verschilt dus echt per individu.”

Wanneer ‘de rek eruit is’
“Wanneer de elasticiteit van de huid zijn limiet heeft bereikt – als dus letterlijk de rek eruit is – kunnen er huidstriemen ontstaan. Ook wel bekend als striae. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het lichaam harder groeit dan de huid kan bijhouden. Bijvoorbeeld als iemand veel aankomt of snel groeit. Kwetsbare gebieden zijn de bovenbenen en bovenarmen. Als ik iemand opereer om de huid weer strakker te maken, bekijk ik steeds opnieuw hoeveel rek er nog in de huid zit.”

Aan het hart
“Ik ben opgegroeid in de buurt van een brandwondencentrum. Daar zag ik extreme gevallen van beschadigde huid. Iemands ontevredenheid over het uiterlijk en bijhorende moeilijkheden, liggen me dus van jongs af aan nauw aan het hart. Sommige mensen zijn om welke reden dan ook zo ongelukkig met een deel van hun uiterlijk dat hun levensvreugde eronder lijdt. Ik kan iets voor hen betekenen en dat is een geweldig gevoel.”