23 april 2019

Reumatoloog: ‘Iedereen verdient een gezonde leefstijl’

Reumatoloog Richard Verheesen ziet het als zijn persoonlijke missie om het belang van een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen. Zowel in de spreekkamer als daarbuiten. Volgens hem is focussen op leefstijl namelijk de enige oplossing om de Nederlandse gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden.

“In onze huidige maatschappij zien we het aantal zieke mensen alsmaar stijgen en nemen de kosten voor de gezondheidszorg toe. Naar mijn idee is focussen op leefstijl de enige oplossing om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Door onder andere inkomensverschillen is een gezonde leefstijl echter niet voor iedereen bereikbaar. Ik vind het belangrijk dat elke Nederlander dezelfde kansen krijgt voor een gezonde leefstijl; gelijke kansen voor een visje, goede scholing en een sport die bij ze past. Daarom laat ik mijn stem hierover horen en breng ik het belang van een gezonde leefstijl, en vooral goede voeding, onder de aandacht op onder andere congressen en bij de politiek. Uiteindelijk is het namelijk de politiek die maatregelen moet nemen. Bijvoorbeeld door de prijzen van ongezonde producten te verhogen, om daarmee de toegankelijkheid van een gezonde leefstijl te financieren en burgers te verleiden een gezonde keuze te maken.”

Voorlichting

“Ook in de spreekkamer heb ik regelmatig een gesprek met mijn patiënten over voeding. Ik krijg veel vragen over de impact van voeding op reuma. Bij deze ziekte kan het medicijnen echt niet vervangen, maar ik benadruk wel het belang van een gezonde leefstijl. Zo besteden we in de voorlichting aandacht aan gezonde voeding. Ik vind het mooi om te merken dat sommige mensen speciaal naar onze polikliniek komen, omdat ze het gevoel hebben dat we een luisterend oor bieden voor vragen over leefstijl.”

Pilot

“Om het effect van voeding bij reuma verder te onderzoeken, hebben diverse patiënten deelgenomen aan een pilot van twee maanden. Tijdens deze pilot aten zij alleen onbewerkte voeding, waaronder volle zuivelproducten, onbewerkt vlees en geen producten met toegevoegde suikers. Na afloop van de pilot gaven de patiënten vooral aan zich fitter en energieker te voelen. Momenteel onderzoeken we de subsidiemogelijkheden voor een tweede onderzoek, wat langer gaat lopen.”