‘Het verliep boven mijn verwachtingen’

‘Het verliep boven mijn verwachtingen’

’s Nachts sliep hij goed, maar overdag was hij vermoeid en prikkelbaar. Frank van Hoof kwam er anderhalf jaar geleden in het slaapcentrum van Máxima MC achter dat hij slaapapneu (OSAS) heeft. “Ik viel overal in slaap en was mezelf niet meer”, vertelt hij.

“Het begon met vermoeidheid. Ik viel overal waar ik kwam in slaap: in de auto, in de wachtkamer bij de huisarts, op de bank. Doordat ik steeds moe was, werd ik ook prikkelbaar. Bij slaapapneu heb je zelf niets in de gaten. Mijn vrouw tikte me ’s nachts vaak aan, omdat ze hoorde dat mijn ademhaling niet goed was. Maar waar het vandaan kwam, wisten we niet.”

“Na een aantal onderzoeken kwam ik terecht bij het slaapcentrum in Máxima MC. Hier moest ik een nacht blijven voor een slaaptest en het bleek dat ik slaapapneu heb. Ik schrok van het aantal ademstops dat ik had. De volgende stap was toen CPAP (Continous Positive Airway Pressure, red.). Dit is een apparaat met een masker dat ik ’s nachts opzet. Het blaast lucht in de keel waardoor de luchtwegen open blijven. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat dat iets zou worden. Maar het verliep boven mijn verwachtingen, het masker wende erg snel.”

“Overgewicht verergert de klachten van slaapapneu. Toen ik in maart 2013 in MMC op de weegschaal ging staan, dacht ik: nu is het afgelopen. Inmiddels ben ik al twintig kilo afgevallen en ik ben nog steeds super gemotiveerd. Mede dankzij Máxima MC. Mijn longarts heeft me aangespoord om door te gaan en was zelfs verbaasd van het resultaat. Dat doet je echt goed.”

“Ik voel me dankzij het CPAP-masker een stuk fitter. Ook het afvallen komt natuurlijk ten goede aan mijn slaapapneu. Wanneer ik stil zit, val ik nog steeds snel in slaap. Maar ik heb nu veel meer energie om iets te ondernemen. Ik ben tevreden met de situatie zoals die nu is. Mijn ervaringen met het slaapcentrum zijn alleen maar positief.”