Nieuwe behandelmethode voor patiënten met buikwandpijn
Het buikwandpijnsyndroom ACNES kan in veel gevallen behandeld worden zonder operatie. Zo’n 40% van de patiënten is geholpen met een speciale stroombehandeling rond de beknelde zenuw. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Robbert Maatman in Máxima MC (MMC).
Bij ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn varieert van een milde vorm, tot extreme en onhoudbare pijn. Het is, ook bij artsen, een nog relatief onbekende aandoening. Wat de precieze oorzaak is voor het ontstaan van het ACNES-pijnsyndroom is nog onduidelijk. Wel lijkt er een relatie te zijn met eerdere buikoperaties. De pijn ontstaat meestal zeer plotseling.
Nieuwe behandelmethode
De behandeling van ACNES is afhankelijk van de ernst van de pijn. In eerste instantie wordt gestart met herhaaldelijke injecties voor lokale verdoving. Zo’n 30% van de patiënten is hiermee geholpen, blijkt uit eerder onderzoek. Wanneer dit niet (meer) helpt, wordt vaak een operatie overwogen. “Aan deze behandelmogelijkheden kunnen we nu zogenaamde stroombehandelingen van de zenuw toevoegen. Dit wordt PRF ofwel Pulsed RadioFrequency genoemd”, aldus Maatman. Uit zijn onderzoek blijkt dat 40% van de patiënten succesvol behandeld kan worden met deze techniek en dus (voorlopig) geen operatie hoeft te ondergaan.
Samenwerking met pijnspecialist
Voor het onderzoek werkten chirurg en pijnspecialist nauw samen. Het idee van stroomtherapie bij pijn is niet nieuw: “In de pijngeneeskunde wordt al regelmatig gebruik gemaakt van stroom. Gezien het succes bij andere pijnsyndromen, zijn we het ook bij ACNES gaan onderzoeken. Er was nog geen wetenschappelijk bewijs voor het resultaat van PRF bij deze aandoening.”
Maatman is blij een behandeling aan te kunnen bieden waarmee een groot deel van de patiënten een operatie bespaard kan worden: “Geconcludeerd kan worden dat PRF een veilige en effectieve behandeloptie is, die ingezet kan worden bij de behandeling van ACNES, vóór er overgegaan wordt tot chirurgisch ingrijpen.”
Robbert Maatman promoveerde op woensdag 8 mei aan de universiteit van Maastricht.