Verwijsinformatie klinisch laboratorium

Het klinisch laboratorium van Máxima MC biedt een volledig onderzoekpakket aan voor huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners.

Voor de huisarts zijn er voordelen wanneer u die diagnostiek aanvraagt bij het laboratorium van MMC. Wanneer de door u aangevraagde laboratoriumuitslagen binnen MMC bekend zijn is er een betere continuïteit van zorg te garanderen tussen u en de medisch specialisten in MMC. Daarnaast kunt u ook altijd één van de klinisch chemici bellen om te overleggen over zinvolle diagnostiek bij problematische patiënten, over de interpretatie van niet-alledaagse onderzoeken of onverwachte resultaten.

Bloedprikken voor laboratoriumonderzoek

De poliklinieken bloedafname bevinden zich zowel op locatie Eindhoven als Veldhoven. Patiënten kunnen ook dicht bij huis bloed af laten nemen in wijkgebouwen, verpleeg-, bejaarden- en verzorgingstehuizen in Eindhoven, Veldhoven en omstreken. Via de keuze van het juiste aanvraagformulier (voor huisartsen in ZorgDomein) bepaalt u waar het laboratoriumonderzoek wordt uitgevoerd.

Op uw verzoek kan een bloedafname ook bij de patiënt thuis plaatsvinden. Het klinisch laboratorium van MMC laat al deze bloedafnames buiten het ziekenhuis verzorgen door de Bloedafnamedienst Regio Eindhoven. Meer informatie, inclusief de overzichtslijst van de priklocaties kunt u vinden op: www.debloedafname.nl.

Wilt u laboratoriumonderzoek bij het klinisch laboratorium van het MMC laten uitvoeren, maar kunt u deze aanvraag niet indienen via Zorgdomein, dan kunt u het papieren noodformulier printen. Let erop dat dit formulier dubbelzijdig geprint moet worden.

Onderzoeken

Veruit de meeste bepalingen in ons laboratorium worden dagelijks bepaald. De uitslag is nog dezelfde dag bekend. Op verzoek wordt de uitslag zelfs met spoed aan de aanvrager doorgebeld. De analyses worden op zeer geavanceerde aaneengeschakelde apparatuur uitgevoerd; enzymen, bloedgassen, hormonen, elektrolyten, bloedcellen enz. Ook wordt er veel gespecialiseerd onderzoek verricht waarbij handwerk en interpretatie een belangrijke rol speelt. Een aantal voorbeelden:

  • Chromatografie
    Eén van de scheidingstechnieken die in het klinisch chemisch laboratorium wordt gebruikt is HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Deze fysische techniek wordt gebruikt om bepaalde componenten, zoals hemoglobinemoleculen, van elkaar te (onder)scheiden.
  • Moleculaire diagnostiek
    Eén van de nieuwste ontwikkelingen in de medische laboratoria is die van het DNA-onderzoek. In MMC kunnen onder andere ziekten als trombose, thalassemie, hemochromatose, auto-immuunziekten en hypercholesterolemie op DNA-niveau worden onderzocht. We streven er steeds naar om het aantal testen uit te breiden.
  • Endocrinologie
    De ontwikkelingen in de immunochemische analysetechnieken hebben het mogelijk gemaakt de relatief kleine hoeveelheden aan hormonen snel en nauwkeurig te meten. Hierdoor kunnen verschillende ziektebeelden zoals schildklierafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen beter worden gediagnosticeerd en er kan een juiste therapie worden ingesteld en vervolgd.
  • Morfologie
    De microscopische beoordeling van cellen in bloed, beenmerg en andere lichaamsvochten. Hier gaat het vaak om ziekten als leukemie, lymfeklieraandoeningen, verschillende vormen van bloedarmoede en gestoorde aanmaak van bloedplaatjes.
  • Fertiliteit
    Semenonderzoek wordt verricht bij subfertiliteit en na vasectomie. Een bijzondere handeling is de voorbereiding van semen op Intra-uteriene Inseminatie. Om te voldoen aan de strenge wettelijke eisen heeft het laboratorium sinds 2009 een officiële erkenning als ‘weefselinstelling’.
  • Stolling
    Meer informatie over ons stollingsonderzoek.
  • Trombofilie
    Meer informatie over de diagnostiek bij trombofilie.
  • Bloedtransfusie
    De bloedtransfusiedienst zorgt voor het compatibiliteitsondezoek om transfusiereacties te voorkomen. Het uitvoeren van deze testen en het vinden van geschikt donorbloed kan soms lastig zijn. Gelukkig beschikt het laboratorium van MMC over een groot aantal technieken die ervoor zorgen dat dit bijna altijd, op tijd, lukt. Bovendien wordt er onderzoek gedaan voor de diagnostiek van hemolytische ziekte van de pasgeborene en hemolytische anemie. Bij patiënten met veel bloedverlies (bijv. een fluxus post partum of trauma) wordt gewerkt met een multidisciplinair protocol.
  • Wetenschappelijk onderzoek
    Tenslotte levert deze afdeling een belangrijke bijdrage aan een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken en farmaceutische trials waar het klinisch laboratorium MMC aan meewerkt.

Tarieven

Tarieven dienstverlening voor huisartsen:

MMC eLabgids app

De eLabgids app is dé slimme laboratoriumgids van Máxima MC voor uw smartphone.