Verloskundige Angela Sanders – van den Berg aan het woord

Vertel eens, hoe is de samenwerking tussen de verloskundigen en de obstetrieverpleegkundigen?

Heel prettig! Ik kan niet zonder hen en zij niet zonder mij. We kunnen als team blindelings op elkaar vertrouwen. De obstetrieverpleegkundigen hebben een belangrijke rol op onze afdeling. Wij streven zo veel mogelijk naar één op één begeleiding. De verpleegkundige is dan, als de patient dat wil, de gehele tijd aanwezig bij de patient op de kamer, zodat ze de baring van A t/m Z kan begeleiden. Ik kan daardoor met een gerust hart andere patiënten zien ondertussen, ik weet dat de patient in hele goede handen is bij onze verpleegkundigen. Ze hebben veel kennis van ziektebeelden, herkennen de alarmsignalen en ondernemen actie wanneer dat nodig is. Zo zorgen we samen voor veilige zorg.

Hoe zorgen jullie er als team voor dat jullie je blijven ontwikkelen?

Wij krijgen twee keer per jaar een Medsim training waarin we met behulp van een pop met echte geluiden en parameters acute situaties nabootsen. Dit doen we als team met een verloskundige, gynaecoloog, (obstetrie)verpleegkundige en procesbegeleider. Hier voelt iedereen zich vrij om alles te zeggen, dat blijft namelijk daar. Het helpt enorm om in zo’n veilige situatie van elkaar te kunnen leren.

Ook hebben we verschillende multidisciplinaire werkgroepen. We zijn een innovatief ziekenhuis, zeker in ons vakgebied. Aan die werkgroepen nemen ook verpleegkundigen deel. Zij worden dan superuser op bepaald gebied en delen die kennis met de rest van het team.

Een van de verpleegkundigen heeft bijvoorbeeld mee een triage afdeling opgezet. We hebben nu een aparte triagespoedpoli met drie kamers die door een verpleegkundige en een verloskundige samen bemand worden. Van november tot en met februari hebben we een pilot gehouden, dit was een groot succes en nu is er een eigen afdeling gekomen!

Hoe is de sfeer op de afdeling?

Goed! We voelen ons één team, we verzetten samen het werk. Naast het harde werken is er ook ruimte voor ontspanning. Als het even kan proberen we met zijn allen koffie te drinken en te pauzeren. We hebben één keer per jaar een teamdag waarin het gehele team (verpleegkundigen, gynaecologen, verloskundigen, secretaresses) met elkaar een leuke activiteit onderneemt. Ook is er een feestcommissie die meerdere keren per jaar leuke activiteiten organiseert voor het team, waar iedereen bij aan mag sluiten.

We benaderen elkaar op een respectvolle manier. Er heerst een “speak up” cultuur. Iedereen kan en mag zeggen wat hij/zij denkt. Verpleegkundigen worden echt gehoord, ook door de gynaecologen. Steeds meer wordt er gezien hoe hard de verpleegkundigen werken, als een verpleegkundige aangeeft dat er geen ruimte is voor een extra patient dan wordt dat geaccepteerd.

Zo zorgen we voor de patiënt en voor elkaar!

Contact
Ben je nieuwsgierig geworden en heb je vragen over het werken op de kraamsuites en de Obstetric High Care of over MMC? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.