16 december 2020

Máxima MC verbetert voetzorg voor patiënten met diabetes

Máxima MC (MMC) heeft een speciaal voetenspreekuur om diabetespatiënten met voetproblemen zo snel mogelijk te kunnen behandelen. Onlangs heeft MMC de voetzorg voor patiënten met diabetes verder verbeterd. “Vanaf nu worden ze begeleid door een verpleegkundig specialist en kunnen ze meteen alle benodigde onderzoeken ondergaan”, vertelt vaatchirurg Roel Vaes.

Door diabetes kunnen bloedvaten beschadigen, waardoor het bloed minder goed door de benen en voeten stroomt. Ook kunnen zenuwen beschadigd raken. Dit vermindert het gevoel in de voeten en het zorgt ervoor dat patiënten het minder goed merken als ze een wondje aan hun voet hebben. Dat wondje kan gaan ontsteken en zweren. Het is belangrijk dat deze wonden tijdig onderzocht en behandeld worden, om grote problemen zoals amputaties te voorkomen.

Voetenspreekuur

Máxima MC heeft hier sinds enkele jaren een voetenspreekuur voor ingericht, waar patiënten met een diabetische voet – zoals deze klachten worden genoemd – terecht kunnen. Tijdens dit speciale spreekuur werken een internist, vaatchirurg, revalidatiearts en podotherapeut intensief met elkaar samen. “Als de huisarts een patiënt doorverwijst, kunnen we de patiënt gezamenlijk beoordelen en zo voor een snelle diagnose en een behandelplan zorgen”, vertelt internist Louis Lieverse. “We zien dat deze samenwerking, zowel binnen dit team als buiten het ziekenhuis, een gunstig effect heeft op de behandeluitkomsten. Zo konden we de afgelopen jaren meerdere amputaties voorkomen.”

Genezing bespoedigen

Het aantal patiënten met diabetes neemt toe en daarmee het aantal patiënten met voetwonden. “We vinden het belangrijk om de zorg voor deze groep steeds verder te verbeteren vanwege het negatieve effect op de kwaliteit van leven door een dergelijke wond”, vertelt vaatchirurg Roel Vaes. “Zo hebben we het team van het voetenspreekuur uitgebreid met een verpleegkundig specialist. Op de ochtend van het spreekuur verzorgt zij, als vast aanspreekpunt, een intakegesprek met de patiënt. Na deze intake kunnen patiënten vanaf nu direct alle benodigde onderzoeken ondergaan, zoals een bloeddrukmeting van enkels of tenen en een bloedafname. Aan het einde van de ochtend wordt de patiënt in één keer gezien door het complete behandelteam, waarbij zij de uitslag van de onderzoeken en de intake van die ochtend meteen meenemen in het behandelplan. Met deze verbeteringen zijn we in staat om de tijd tussen het eerste bezoek aan het ziekenhuis en de behandeling te verkorten, waarmee we de genezing bespoedigen.”

Terugkerende wond voorkomen

Als de behandeling is gestart, komen patiënten terug op controle tijdens het nieuw ingerichte multidisciplinaire spreekuur in de middag. Tijdens dit spreekuur wordt het voetenteam aangevuld met een orthopedisch schoenmaker en gipsmeester. “Op deze manier kunnen we sneller schakelen tussen alle specialismen en een behandelplan op maat maken”, vertelt revalidatiearts Stefanie Kuppens. “Na genezing proberen we zo een terugkerende wond te voorkomen. Dat doen we onder andere door aandacht te hebben voor adequaat schoeisel en preventieve adviezen, zoals: vermijd het lopen op sokken of blote voeten.”

Voeten regelmatig controleren

Bij een diabetische voet ontstaan klachten als koude voeten, tintelingen, pijn en verminderd gevoel. Ook genezen wondjes moeilijker en ontstaan er verkleuringen aan tenen en voet. Podotherapeut Ingrid Ruys adviseert diabetespatiënten om hun voeten regelmatig te controleren op wondjes en vervormingen. “Laat elk voetwondje aan een podotherapeut en/of huisarts zien”, vervolgt ze haar advies aan mensen met diabetes. Hoe eerder het wordt gemeld, hoe sneller de behandeling gestart kan worden. Ook in coronatijd gaat deze zorg veilig door.”