Diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden, waardoor er te veel glucose in het bloed zit. Glucose is een vorm van suiker, en diabetes wordt ook suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier.

Oorzaak diabetes

Bij diabetes produceert de alvleesklier onvoldoende insuline of is het lichaam er onvoldoende gevoelig voor. Insuline heeft het lichaam nodig om suiker uit voeding in de cellen te krijgen. Gebeurt dit niet, dan krijgt het lichaam geen energie uit suiker.

Er is een verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan, bij type 2 wel, alleen soms te weinig. Waarom het lichaam geen insuline aanmaakt is niet bekend, maar we weten wel dat genetische aanleg een rol speelt. Dat geldt ook voor diabetes type 2, maar daarbij zijn overgewicht en weinig lichaamsbeweging ook risicofactoren.

Symptomen diabetes

Klachten bij diabetes type 1 zijn:

  • veel dorst en veel plassen
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • in korte tijd ziek en beroerd voelen
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • wazig zien
  • misselijk zijn of overgeven

Klachten bij diabetes type 2 zijn:

  • vaak dorst en veel plassen
  • vaak vermoeid zijn
  • last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid
  • pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Daarnaast is het bij beide vormen van diabetes mogelijk dat u een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.

Onderzoek diabetes

De diagnose diabetes is eenvoudig te stellen door middel van bloed- en urineonderzoek. Uw (huis)arts neemt een druppel bloed uit uw vinger en bekijkt met een bloedglucosemeter hoe hoog uw suikerspiegel is. Uw urine wordt getest op glucose en ketonen. Laatstgenoemde worden in de lever gevormd wanneer het lichaam, bij gebrek aan suiker, vetten als energiebron gebruikt. De aanwezigheid van ketonen kan duiden op diabetes.

Behandeling diabetes

De behandeling van diabetes hangt af van welke type diabetes u heeft. Doel is om de bloedsuikerspiegel in balans te krijgen.

Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 moet u een aantal keer per dag insuline injecteren. Dit gebeurt met een insulinepen. Er zijn ook insulinepompjes, die via een naaldje in de buik constant een beetje insuline afgeven. Ook moet u een paar keer per dag de bloedsuiker meten, om te weten hoeveel insuline uw lichaam nodig heeft.

Diabetes type 2
De behandeling van diabetes type 2 kan bestaan uit:

  • dieetvoorschriften
  • medicatie die de bloedsuiker, en eventueel het cholesterol en de bloeddruk, verlagen
  • het injecteren van insuline

Behandeling is nodig om de symptomen van diabetes te voorkomen, maar ook om de ernst van de vaatafwijkingen die bij diabetes optreden te verminderen.

Vaatafwijkingen

Diabetes geeft, afhankelijk van hoe lang het bestaat, bloedvatafwijkingen. De wanden van de slagaders worden als gevolg van de diabetes langzaam verdikt. Daarnaast versnelt de ziekte het proces van aderverkalking. Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten. Daardoor wordt de doorbloeding van weefsels en organen belemmerd. De mate waarin dit klachten geeft, is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de vernauwing bestaat. Het is dan ook onmogelijk om te voorspellen in welke mate en in welk tempo diabetische vaatafwijkingen zullen ontstaan. Door alert te zijn op bepaalde symptomen kunnen complicaties echter beperkt of voorkomen worden.

Vasculair Preventie Centrum

Patiënten met vaatlijden en/of een verhoogd familiair risico worden op het Vasculair Preventie Centrum (VPC) onderzocht op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Centraal in het VPC staat de multidisciplinaire aanpak waardoor patiënten voor meerdere aandoeningen in één keer behandeld, begeleid en/of verwezen kunnen worden. Het VPC biedt zowel medische behandelingen als behandelprogramma’s gericht op leefstijl zoals beweging, overgewicht en roken.

Voetafwijkingen

Door diabetes kunnen zenuwen beschadigen, de doorbloeding verminderen en gewrichten minder beweeglijk worden. Dit vergroot de kans op een voetprobleem en heeft tegelijkertijd invloed op het genezingsproces ervan. Zo zorgen beschadigde zenuwen ervoor dat pijn en daarmee ook de wond vaak (te) laat worden opgemerkt. Door de verminderde doorbloeding geneest de wond vervolgens langzaam.

Soorten voetafwijkingen
Een diabetische voetafwijking is de verzamelnaam voor alle voetproblemen die voorkomen bij diabetespatiënten. Voorbeelden zijn: een wond die niet geneest, overgevoeligheid, gevoelsverlies, voetvervorming, overmatige eeltvorming en etalagebenen.

Voetenspreekuur
De behandeling die u krijgt, hangt af van uw voetprobleem. Samenwerking tussen de betrokken zorgverleners zorgt ervoor dat een diabetische voet zo snel mogelijk behandeld kan worden. In MMC werken internist, vaatchirurg, revalidatiearts en podotherapeut hiervoor intensief met elkaar samen tijdens een voetenspreekuur. Deze zorgverleners zorgen gezamenlijk voor een snelle diagnose en een behandelplan. Dit voorkomt dat u tijd kwijt bent met afspraken bij de verschillende specialisten. Ook is een verpleegkundig specialist bij het voetenspreekuur betrokken. Op de ochtend van het spreekuur verzorgt zij, als vast aanspreekpunt, het intakegesprek. Na deze intake kunt u alle benodigde onderzoeken ondergaan, zoals een bloeddrukmeting van enkels of tenen en een bloedafname. Aan het einde van de ochtend wordt u in één keer gezien door het complete behandelteam, waarbij zij de uitslag van de onderzoeken en de intake van die ochtend meteen meenemen in het behandelplan. Als de behandeling is gestart, komen patiënten terug op controle tijdens het multidisciplinaire spreekuur in de middag. Tijdens dit spreekuur wordt het voetenteam aangevuld met een orthopedisch schoenmaker en gipsmeester.

Diabeteszorg Thuis

Diabetespatiënten die onder behandeling zijn in Máxima MC kunnen gebruik maken van Diabetes Thuis. Bij Diabetes Thuis houden wij uw diabetes op afstand in de gaten via telemonitoring (ook wel thuismonitoring of telebegeleiding genoemd). Door Diabetes Thuis krijgt u de kans om zelf uw diabetes te managen. U voert zelf in de app gegevens in, die wij in het ziekenhuis ook kunnen uitlezen. Doordat u uw gegevens met ons deelt, kunnen we uw behandeling beter afstemmen op uw persoonlijke situatie.

Diabetes Thuis