Sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie, waarbij de eileiders of zaadleiders worden afgesloten waardoor het niet meer mogelijk is om kinderen te krijgen. Er zijn verschillende vormen:

Sterilisatie bij de vrouw

Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten, waardoor eicel en zaadcel elkaar niet meer kunnen ontmoeten. Er zijn verschillende manieren om de ingreep uit te voeren. Meestal wordt het uitgevoerd door middel van een kijkoperatie. De arts maakt een klein sneetje onder de navel en wordt de doorgang van de eileiders geblokkeerd met ringetjes, klemmetjes of het dichtbranden van de eileiders. De ingreep wordt in dagbehandeling gedaan en u kunt dezelfde dag naar huis. Na de sterilisatie blijft de menstruatie gewoon doorgaan. Het zin hebben in vrijen en het orgasme worden door de ingreep niet beïnvloed.

Sterilisatie bij de man

Bij sterilisatie van de man (vasectomie) wordt uit beide zaadleiders een klein stukje weggehaald. De uiteinden worden afgebonden. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en na de ingreep kunt u weer naar huis. Sterilisatie heeft geen invloed op erectie en orgasme. Erna moet er nog twaalf weken een andere vorm van anticonceptie worden toegepast omdat er nog zaadcellen in de zaadleiders kunnen zitten. Zes tot twaalf weken na de ingreep wordt het sperma op zaadcellen gecontroleerd.

Polikliniek anticonceptie

Er zijn diverse vormen van anticonceptie mogelijk, zowel tijdelijk als definitief. De polikliniek anticonceptie verstrekt voorbehoedsmiddelen, geeft voorlichting over het gebruik ervan en helpt bij vragen of problemen. De themapolikliniek is onderdeel van de polikliniek gynaecologie en gevestigd in Máxima MC, locatie Veldhoven.

  • Wat is sterilisatie?

    Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie, waarbij de eileiders of zaadleiders worden afgesloten waardoor het niet meer mogelijk is om kinderen te krijgen.

  • Hoe werkt sterilisatie bij de man?

    Bij sterilisatie van de man (vasectomie) wordt uit beide zaadleiders een klein stukje weggehaald. De uiteinden worden afgebonden. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en na de ingreep kunt u weer naar huis. Sterilisatie heeft geen invloed op erectie en orgasme. Na sterilisatie moet er nog twaalf weken een andere vorm van anticonceptie worden toegepast omdat er nog zaadcellen in de zaadleiders kunnen zitten. Zes tot twaalf weken na de ingreep wordt het sperma op zaadcellen gecontroleerd.

  • Hoe werkt sterilisatie bij de vrouw?

    Bij sterilisatie van de vrouw worden de eileiders afgesloten, waardoor eicel en zaadcel elkaar niet meer kunnen ontmoeten. Er zijn verschillende manieren om een sterilisatie uit te voeren. Meestal wordt de ingreep uitgevoerd door middel van een kijkoperatie. De arts maakt een klein sneetje onder de navel en wordt de doorgang van de eileiders geblokkeerd met ringetjes, klemmetjes of het dichtbranden van de eileiders. De ingreep wordt in dagbehandeling gedaan en u kunt dezelfde dag naar huis. Na de sterilisatie blijft de menstruatie gewoon doorgaan.