11 juli 2018

‘Ik wil bekkenbodemproblemen bespreekbaar maken’

‘Ik wil bekkenbodemproblemen bespreekbaar maken’

Bij problemen rond de bekkenbodem komt vaak een schaamtegevoel kijken. Onnodig, zo stelt gynaecoloog Joggem Veen. Hij is gespecialiseerd in bekkenbodemproblematiek en treft regelmatig patiënten die lang – soms te lang – met vervelende ongemakken rondlopen.

“Ik ervaar iedere dag de impact die bekkenbodemproblemen hebben op het dagelijks leven van een patiënt. Het kan bepalend zijn of je ontspannen op je werk zit, of je er voor kiest om te gaan sporten of uiteten wil gaan. Bij bekkenbodemklachten kunnen problemen rondom urine, ontlasting of op het gebied van seks ontstaan. Hoewel de klachten bij iedereen – voornamelijk vrouwen – kunnen voorkomen, ligt het wel gevoelig om erover te praten. Als ik laat blijken dat het voor mij heel normaal is om dergelijke problemen te bespreken, wordt de patiënt hier vaak rustiger en minder onzeker van.”

Een belangrijke rol
“Naast mijn werkzaamheden in Máxima MC zet ik me landelijk in voor bekkenbodemonderwijs aan gynaecologen in opleiding. Ik vind het belangrijk dat specialisten zich bewust zijn van de bijkomende ongemakken van problemen rond de bekkenbodem. Zelfs tijdens het spreekuur durft een patiënt soms niet aan te geven wat de klachten precies zijn. Dan is mijn rol als specialist én vertrouwenspersoon ontzettend belangrijk. Als ze merken dat het bespreekbaar is, opent dat deuren.”

Controle krijgen
“In Bekkenzorg Máxima van MMC werken twee speciaal opgeleide bekkenfysiotherapeuten die de patiënt coachen en begeleiden in het trainen van de bekkenbodemspier. Ontzettend belangrijk want de bekkenbodemspier moet de organen ondersteunen. Door uitgerekte of slappe bekkenbodemspieren werken de organen minder goed en kan er een verzakking ontstaan. Dat kan klachten
geven bij het plassen, poepen en/of vrijen. Daarom is het goed om te weten dat je de bekkenbodemspier kunt trainen. Daar kun je natuurlijk al mee starten bij de huisarts.”

Samenwerking
“Met een enthousiaste groep huisartsen, bekkenfysiotherapeuten en MMC-specialisten zijn we hard bezig om maximaal samen te werken. We willen het probleem bespreekbaar maken en eenduidige begeleiding bieden, zodat vrouwen niet met dit soort klachten blijven zitten.”