Factor V deficiëntie

Factor V deficiëntie is een zeldzame, erfelijke stollingsstoornis. Door het ontbreken van stollingsfactoren in het bloed kunnen bloedingen zonder duidelijke oorzaak optreden en langer duren dan normaal.

Symptomen factor V deficiëntie

Patiënten met factor V deficiëntie ervaren klachten zoals:

  • Blauwe plekken
  • Neusbloedingen
  • Lange en hevige menstruaties
  • In ernstige gevallen komen gewrichtsbloedingen voor

Oorzaak factor V deficiëntie

Bij factor V deficiëntie ontbreekt de stollingsfactor (eiwit) V in het bloed. Deze stollingsfactor zorgt ervoor dat het bloeden stopt na een verwonding.

Factor V deficiëntie is een autosomaal recessief erfelijke aandoening. Dat betekent dat beide ouders drager moeten zijn van de ziekte voordat het bij een kind tot uiting komt. Is één van de ouders drager dan ervaart het kind geen klachten, maar is het wel drager van de ziekte.

Onderzoek factor V deficiëntie

Soms wordt de diagnose al bij de geboorte vastgesteld, als er sprake is van een navelstompbloeding. In de helft van de gevallen wordt de diagnose echter op volwassen leeftijd gesteld na bloedonderzoek.

Behandeling factor V deficiëntie

Voor behandeling van factor V deficiëntie kunt u in Máxima MC terecht in ons hemofiliebehandelcentrum, één van de zeven hemofiliebehandelcentra van Nederland. De behandeling bestaat uit het toedienen van bloedplasma. In sommige gevallen, zoals bij een ongeval, bloeding of geplande operatie, raden wij u dringend aan om direct contact op te nemen met het hemofiliebehandelcentrum.