Factor VII deficiëntie

Factor VII deficiëntie is een zeldzame, erfelijke stollingsstoornis. Door het ontbreken van stollingsfactoren in het bloed kunnen bloedingen zonder duidelijke oorzaak optreden en langer duren dan normaal.

Symptomen

De klachten bij patiënten met een factor VII deficiëntie kunnen erg uiteenlopen. Bloedingen treden pas op als er sprake is van een ernstige variant. De meest voorkomende bloedingen zijn:

  • Langdurige nabloedingen na een operatie of ingreep
  • Neusbloedingen
  • Bloedingen in gewrichten of spieren
  • Langdurige en hevige menstruaties

Oorzaak

Bij factor VII deficiëntie ontbreekt de stollingsfactor (eiwit) VII in het bloed. Deze stollingsfactor zorgt ervoor dat het bloeden stopt na een verwonding.

Factor VII deficiëntie is een autosomaal recessief erfelijke aandoening. Dat betekent dat beide ouders drager moeten zijn van de ziekte voordat het bij een kind tot uiting komt. Is één van de ouders drager dan ervaart het kind geen klachten, maar is het wel drager van de ziekte.

Onderzoek

Meestal wordt de diagnose gesteld na bloedonderzoek.

Behandeling

Voor behandeling van factor VII deficiëntie kunt u in Máxima MC terecht in ons hemofiliebehandelcentrum, één van de zeven hemofiliebehandelcentra van Nederland. De behandeling van factor VII deficiëntie bestaat uit het toedienen van de ontbrekende stollingsfactoren via een injectie.

In sommige gevallen, zoals bij een ongeval, bloeding of geplande operatie, raden wij u dringend aan om direct contact op te nemen met het hemofiliebehandelcentrum.