Traag werkende schildklier
De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling in ons lichaam; het omzetten van voedsel in energie. Een traag werkende schildklier geeft te weinig schildklierhormonen af.
Symptomen traag werkende schildklier
Klachten die kunnen voorkomen bij een traag werkende schildklier zijn:
- vermoeidheid
- kouwelijkheid
- droge huid
- traagheid in denken en handelen
- langzame spraak
- hese en krakende stem
- concentratieverlies
- psychische klachten zoals prikkelbaarheid en depressiviteit
- myxoedeem: een verdikte huid
- spierpijn en stijfheid, met name in armen, benen en heupen
- tintelingen in de handen
- bros en uitvallend haar
- gewichtstoename
- heftige menstruaties
Oorzaak traag werkende schildklier
Bij een trage werking geeft de schildklier te weinig schildklierhormonen af. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Ziekte van Hashimoto
In negentig procent van de gevallen is de ziekte van Hashimoto de oorzaak van een traag werkende schildklier. Bij deze auto-immuunziekte is er sprake van een chronische ontsteking van de schildklier. De ontsteking ontstaat doordat het lichaam antistoffen tegen de schildklier heeft aangemaakt. Als reactie daarop maakt de schildklier te weinig schildklierhormoon aan. Uiteindelijk kan de schildklier daar zelfs helemaal mee stoppen. - Na behandeling van een andere schildklieraandoening
Soms is de schildklier (gedeeltelijk) verwijderd tijdens een operatie, vanwege een andere schildklieraandoening. Deze kan dan geen schildklierhormonen meer produceren. Bij een struma of een te snel werkende schildklier krijgen sommige patiënten een behandeling met radioactief jodium. Als gevolg daarvan ontstaat vaak een traag werkende schildklier. - Na een ontsteking van de schildklier
Een ontsteking van de schildklier ontstaat vaak na een keelontsteking. Meestal werkt de schildklier hierdoor tijdelijk eerst te snel en daarna tijdelijk te traag.
Onderzoek traag werkende schildklier
Bij een langzaam werkende schildklier is de hoeveelheid schildklierhormoon (vrij T4) te laag. Het hormoon dat de schildklier stimuleert (TSH) gaat daardoor omhoog. In het klinisch laboratorium wordt op verzoek van de arts de TSH-waarden in het bloed bepaald om vast te stellen of er sprake is van een langzaam werkende schildklier. Daarnaast kan een schildklierscintigrafie gemaakt worden, om de vorm, werking en ligging van de schildklier te beoordelen.
Behandeling traag werkende schildklier
De standaard behandeling van een traag werkende schildklier is het slikken van schildklierhormoon (tabletten).