11 oktober 2019

Snelle diagnose bij verdenking op trombose

Een diep veneuze trombose is een (geheel of gedeeltelijke) verstopping van (of stolsel in) een ader. Meestal gaat het om een diepgelegen ader in het been of bekken, maar het komt ook voor in de arm, buik of long. Een trombosebeen is het meest voorkomend.

Het Trombose- en Hemostasecentrum van Máxima MC is er om patiënten met verdenking op trombose snel te analyseren en te behandelen. Wanneer een patiënt op werkdagen wordt verdacht van een trombose, wordt er diezelfde dag nog een afspraak gepland in het Trombose- en Hemostasecentrum. Aan de hand van een intakegesprek bij de verpleegkundig specialist, het lichamelijk onderzoek, de uitslag van het bloedonderzoek en de echo van de bloedvaten kan trombose worden aangetoond of uitgesloten. In het weekend, in de avond en nachturen wordt de patiënt verwezen naar de Spoedeisende Hulp van Máxima MC voor de eerste zorg. Binnen twee weken wordt de patiënt door de verpleegkundig specialist opgevangen. “In dit zorgpad werken wij nauw samen met afdeling radiologie en daardoor is snel duidelijk of er sprake is van een trombose. Hierdoor wordt bezoek aan de Spoedeisende Hulp tijdens kantoortijden voorkomen. Máxima MC levert daardoor snelle en persoonlijke zorg”, concludeert Silvia Luijten, verpleegkundig specialist hematologie.

Veel aandacht voor nazorg

Het vervolg van de behandeling van trombose loopt via de verpleegkundig specialist hematologie. Wanneer trombose is aangetoond, komen patiënten onder behandeling bij het Trombose- en Hemostasecentrum. Hier is de verpleegkundig specialist het vaste aanspreekpunt voor de patiënt, tot hij na maximaal zes maanden terug verwezen wordt naar de huisarts. De nazorg door de verpleegkundig specialist bestaat uit medische én verpleegkundige zorg. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan het instellen op de juiste medicatie en screening naar onderliggende oorzaken, maar ook aan leefstijl interventies, zoals stoppen met roken, gewichtsverlies en bewegen.

Risicovol

In het bloed zitten stollingsfactoren. Dat is goed, want hierdoor sluit een wond snel en blijft niet bloeden. Bloed heeft ook antistollingsfactoren, die de stolling afremmen. Bij trombose is dit systeem niet goed in evenwicht. Vaak zijn er meerdere risicofactoren aanwezig die ervoor zorgen dat ergens in het lichaam een trombose ontstaat, zoals bijvoorbeeld een operatie, roken, pilgebruik of erfelijke afwijkingen. Diep veneuze trombose komt voor bij 2 op de 1000 mensen.

Trombosestichting Nederland

De Trombosestichting Nederland zet zich in voor een toekomst zonder tromboseleed. Zij dragen bij aan het ontwikkelen van betere medicijnen en betere behandeling van trombose door het financieren van onderzoek. Tip: www.trombosestichting.nl

Bezoek de ‘Trombose experience bus’ 16 oktober tussen 11.00 uur – 16.00 uur, Máxima MC Veldhoven