7 februari 2019

Zo helpt de KNO-arts bij heesheid

Zo helpt de KNO-arts bij heesheid

Zingen kan een leuke bezigheid zijn, net als voorlezen of een sportteam aanmoedigen vanaf de tribune. Alleen is het natuurlijk niet fijn wanneer de stem niet helder is en de hele tijd van toonhoogte verandert. Bij Máxima MC kunnen patiënten terecht met stemklachten zoals heesheid. KNO-arts Bert Wouters: “Heesheid is goed te behandelen.”

“De meeste stemklachten ontstaan door overbelasting, roken, onnodig hard hoesten of veelvuldig keelschrapen,” vertelt Wouters. “Hierdoor kunnen er stembandknobbels of poliepen ontstaan. Daarnaast kunnen stress en emoties ook invloed hebben op de stem. Mensen met beroepen waar de stem veel en erg intensief gebruikt wordt, hebben over het algemeen meer klachten. Bij beroepen als zanger, docent en instructeur is er daarom een grotere kans op heesheid.”

Stembanden
Stemgeluid ontstaat doordat opgebouwde luchtdruk bij het uitademen de stembanden in trilling brengt. De dikte, lengte en spanning van de stemband bepalen het tempo van de trillingen en daarmee de toonhoogte (net als bij een gitaarsnaar).
Heesheid ontstaat doordat de stembanden niet goed sluiten. Er gaat daardoor teveel lucht verloren bij het praten. Als gevolg hiervan kost het praten meer moeite en wordt de lengte van zinnen korter.

Stemspreekuur
Bij stemproblemen kunnen patiënten bij MMC terecht tijdens het stemspreekuur. Hier werken KNO-artsen en logopedisten samen om tot de beste oplossingen voor stemproblemen te komen. Dit kan onder andere in de vorm van uitleg, adviezen over het stemgebruik en stemhygiëne (leren foutief stemgedrag te voorkomen), logopedische begeleiding en in sommige gevallen een operatieve behandeling.

Kijken op het scherm
Tijdens het stemspreekuur kan de KNO-arts met een dunne endoscoop (een flexibel slangetje) kijken of de stembanden goed bewegen en sluiten. De endoscoop wordt na verdoving via de neus naar de stembanden gebracht, waarna zowel de arts als patiënt op een scherm de stembanden kunnen bekijken. “Met het blote oog zijn de golvende bewegingen van de stembanden niet zichtbaar, maar op deze manier lijk je alles in slow motion te zien,” vertelt Wouters. “Het is fijn dat de patiënt ook via de beelden op de monitor kan meekijken, zodat we elke vorm van behandeling inzichtelijk kunnen maken. Dit stelt de patiënt vaak gerust. Patiënten mogen de beelden opnemen met bijvoorbeeld een smartphone. Dan kunnen ze deze thuis rustig nog eens terugkijken.”