13 februari 2019

Multidisciplinair Hoofdpijncentrum MMC bestaat vijf jaar

Hoofdpijn MMC

Sinds 2014 beschikt Máxima MC over een Hoofdpijncentrum. Hier kunnen patiënten met complexe hoofdpijn terecht voor hun klachten. Neuroloog Yvonne Raaijmakers: “Het geeft me veel voldoening als patiënten zeggen dat ze eindelijk van de pijn af zijn.”

“Het Hoofdpijncentrum is eigenlijk ontstaan vanuit een langgekoesterde wens van onze vakgroep,” vertelt Raaijmakers. “We hadden de ambitie om patiënten met bijvoorbeeld een combinatie van migraine en spanningshoofdpijn meer structuur te bieden in hun zorgtraject en begeleiding. Dankzij het Hoofdpijncentrum hebben zij één vast team wat voor hen klaar staat. Het vormgeven van onze ideeën heeft niet veel tijd gekost. We hebben snel een plan gesmeed en konden vlot beginnen. Iedereen was enthousiast.”

Inzicht in eigen situatie

Raaijmakers vindt dat er in het algemeen vaak wat makkelijk wordt gedaan over hoofdpijn. “Sommige hoofdpijnen zoals migraine zijn hersenziekten. Wij zullen daarom nooit zeggen dat hun hoofdpijn enkel door stress of spanning komt en dat de patiënt maar even moet ontspannen. We proberen patiënten wel meer inzicht te geven in hun eigen situatie en ziekte, zodat ze zelf meer regie kunnen nemen.”

In de loop van de jaren is het Hoofdpijncentrum uitgebreid wat betreft behandelingen. “Zo kunnen we bijvoorbeeld botulinetoxine-injecties toedienen voor mensen met chronische migraine en suboccipitale injecties –via het achterhoofd steroïden inbrengen- voor clusterhoofdpijn. We staan altijd open voor nieuwe technieken die kunnen helpen. Samen met de patiënt kijken we wat de beste behandeling is, afgestemd op de laatste richtlijnen. Om het voor de patiënten begrijpelijker te maken, hebben we in samenwerking met onze apotheek de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan goede informatievoorziening.”

Multidisciplinair

In het Hoofdpijncentrum werken verschillende disciplines samen. Zo bestaat het team uit neurologen, de hoofdpijnverpleegkundige, fysiotherapeuten en medisch psychologen. “Patiënten vinden het prettig dat ze door meerdere disciplines geholpen worden. We horen vaak dat ze bij ons eindelijk serieus worden genomen met hun pijn. Het geeft ons weer veel voldoening als patiënten zeggen dat ze van de pijn af zijn.”

Informatieavonden

Komend jaar wil de vakgroep graag een stageplaats op het gebied hoofdpijn voor de opleiding neurologie aanbieden. “We kijken daar naar uit, want nieuwe collega’s opleiden is één van onze belangrijkste ambities.” Verder wil Raaijmakers graag meer informatieavonden organiseren voor patiënten. “Afgelopen jaar hadden we de migrainemasterclass. We kregen veel positieve reacties hierop en we zouden onze patiënten in de toekomst meer van dit soort avonden willen aanbieden.”

Elke maandagochtend vindt in Eindhoven het hoofdpijnspreekuur plaats op de polikliniek neurologie. Patiënten kunnen via de huisarts een doorverwijzing krijgen. Het Hoofdpijncentrum is aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse HoofdpijnCentra.