Voortraject en screening

Kom ik in aanmerking?
In Obesitas Centrum Máxima opereren we u alleen als dat echt de beste behandeling voor u is en u er helemaal klaar voor bent. Om te beginnen bekijken we bij de screening of u in aanmerking komt volgens de internationale richtlijnen voor een maagverkleinende operatie. Bekijk met onze test of u in aanmerking komt voor een operatieve behandeling voor overgewicht.

U komt in aanmerking voor een operatie bij:

  • een BMI (Body Mass Index) hoger dan 40
  • een BMI van 35 tot 40 met een bijkomende aandoening die het directe gevolg is van uw overgewicht, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, slaap apneu syndroom of ernstige gewrichtsklachten

Daarnaast zijn van belang:

  • een goede motivatie om uw leefstijl te veranderen
  • in de afgelopen vijf jaar gedurende minstens een jaar afvalpogingen hebben ondernomen onder begeleiding van een diëtist
  • een leeftijd tussen de 18 en 65 jaar

Intakegesprek

Nadat u zich heeft aangemeld, krijgt u een afspraak voor een telefonisch intakegesprek. In dat gesprek checkt zij of u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie. Let op: voor aanmelding heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

Informatiedag

Gedurende een dagdeel lichten we het behandeltraject aan u toe. Ook wordt er uitleg gegeven over de verschillende operaties die mogelijk zijn.

Screeningsdag

Op één ochtend wordt u ontvangen door de obesitasverpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. Nog diezelfde dag overlegt het behandelteam en ontmoet u de chirurg, die met u overlegt of u in aanmerking komt voor de operatie, of dat er een geschiktere behandelmethode is. Bij groen licht volgt direct een groepsvoorlichting over het behandeltraject.

Voortraject

Obesitas Centrum Máxima is er om u te helpen op de best mogelijk manier. Een operatie voeren we dan ook alleen uit als dit de beste manier is om te helpen en u er helemaal klaar voor bent. Het kan daarom zijn dat we u eerst een traject aanbieden met een psycholoog, diëtist of fysiotherapeut.

Voorbereiding

Als u in aanmerking komt voor een ingreep, bespreekt de chirurg met u welke ingreep voor u geschikt is. Nu komt u op de wachtlijst voor opname en operatie. In de periode vóór de operatie start u al met een nieuwe leefstijl. De wachttijd voor de operatie is in MMC gemiddeld twee à drie maanden.

In de periode dat u wacht op de operatie komt u drie keer terug in ons Obesitas Centrum. U krijgt in groepsverband informatie van de medisch psycholoog, de diëtist, de obesitasverpleegkundige en de fysiotherapeut. U hoort wat u al kunt doen om uw leefstijl en gewoonten vóór de operatie te veranderen. Verder bespreken ze hoe u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een leven na de chirurgische ingreep.

Naast deze bijeenkomsten heeft u een individuele afspraak met de fysiotherapeut voor een uitgebreide fitheidstest. De fysiotherapeut bepaalt samen met u of u na de operatie een gemiddeld, lang of kort programma gaat volgen aan de hand van een persoonlijk trainingsprogramma. Eventueel heeft u in deze periode een individuele afspraak met de medisch psycholoog.

Ervaringsverhalen

Ervaringsverhaal maagverkleining Máxima Medisch Centrum
Lees het verhaal van Biba (39) en andere ervaringsverhalen

Informatiepakket

Vraag gratis een informatiepakket van het obesitascentrum aan

Vraag het informatiepakket aan