Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Vraag het informatiepakket aan

Heeft u te maken met ernstig overgewicht en overweegt u een maagverkleining? Hieronder vindt u meer informatie over wanneer u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie.

Body Mass Index (BMI)

Om te bepalen of er sprake is van obesitas, wordt de Body Mass Index (BMI) berekend: de verhouding tussen uw lengte en gewicht. Hoe hoger de BMI, hoe meer risico op gezondheidsproblemen. Bij een BMI hoger dan 30 is er sprake van obesitas. Bij een BMI hoger dan 40 is er sprake van morbide obesitas (extreem overgewicht).

Naar de BMI-test

De eisen van een maagverkleining

U komt in Nederland in aanmerking voor de maagverkleinende operatie wanneer u voldoet aan het volgende:

  • Een BMI hoger dan 40
  • Een BMI van 35 tot 40 met een bijkomende aandoening die het directe gevolg is van uw overgewicht, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, slaapapneu syndroom, ernstige astma, ernstige gewrichtsklachten, artrose van heup of knie, boezemfibrilleren, een kransslagaderaandoening, een CVA, zuurbranden (met medicatie), PCOS, menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, urine-incontinentie, bekkenbodemproblemen, seksuele problemen, een erectiestoornis, nefrotisch syndroom of nierfalen (met medicatie en indien onder behandeling van de nefroloog). Deze bijkomende aandoeningen dienen vastgesteld te zijn door een specialist.

Daarnaast zijn van belang dat u:

  • bereid bent om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen;
  • bereid bent om het gehele traject te doorlopen en regelmatig op medische controle te gaan;
  • geen verslavingen heeft;
  • in de afgelopen vijf jaar gedurende minstens een jaar afvalpogingen heeft ondernomen onder begeleiding van een diëtist.

MMC houdt de internationale richtlijnen aan, in combinatie met uw persoonlijke situatie. We opereren alleen als het nodig is en u er echt klaar voor bent.

Aanmelden voor een maagverkleining

Als u zich wilt aanmelden voor het behandeltraject van Máxima MC, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist. Zodra wij de verwijzing van uw huisarts hebben ontvangen, nemen wij contact met u op. Lees meer op de pagina;

Ons behandeltraject

Informatiepakket maagverkleinende operatie

Wilt u graag meer weten over de maagverkleinende operatie? Het obesitascentrum van Máxima MC heeft een uitgebreide informatiefolder voor u samengesteld. Vraag de informatiefolder gratis aan.