3 augustus 2018

Als de roze wolk zwart is

depressie postpartum

Menig moeder bevindt zich na de geboorte van haar kind op een roze wolk. Genietend van een nieuw leven, van een (groter) gezin. Toch is er een groep waarbij het anders loopt.

“Er heerst onterecht een taboe op depressie tijdens een zwangerschap of na een bevalling”, vertelt psychiater Marianne van Woensel, gespecialiseerd in psychiatrische stoornissen tijdens of na de zwangerschap. “Dit wordt gevoed door de omgeving. Vaak wordt verwacht dat je op een roze wolk zit en de hele wereld aankunt. Terwijl dat niet altijd zo is.” Een zwangerschap en bevalling zijn ingrijpende gebeurtenissen en kunnen zelfs tot trauma’s leiden. Volgens Marianne van Woensel schamen veel vrouwen zich of voelen ze zich schuldig als ze niet kunnen genieten van hun pasgeboren kindje. “Ze hebben negatieve gedachten en durven daar niet voor uit te komen. Zo was er eens een vrouw bij mij op consult, die na de bevalling wenste dat ze haar kindje nooit gekregen had. Natuurlijk wilde ze dat niet echt, maar namen de depressieve gedachten het van haar over.”

Oorzaken
Een van de bekendste voorbeelden van psychische klachten rondom een zwangerschap is een depressie na de bevalling, ook wel postpartum depressie genoemd. Toch komen psychiatrische
stoornissen net zo vaak tijdens de zwangerschap als na de bevalling voor. De oorzaken hiervan lopen uiteen. “Een vrouw kan lijden aan een depressie door toedoen van stress en hormonen en ook
veranderingen van het immuunsysteem spelen een rol”, legt de psychiater uit. “Een depressie uit zich in somberheid, nergens zin in hebben, wisselende stemmingen, niet kunnen genieten van de baby en geen gevoelens hebben voor het kindje. Het ontstaan ervan kan bij iedere vrouw voorkomen. Vrouwen die eerder in hun leven met een depressie kampten, hebben echter een verhoogde kans om er opnieuw mee in aanraking te komen tijdens of na de zwangerschap.”

POP-polikliniek
Psychische klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling zijn goed te behandelen. “De juiste hulp zoeken, is belangrijk. Wanneer somberheid meer dan veertien dagen aanwezig is, kun je het beste naar de huisarts gaan. Vaak bestaat de behandeling uit medicatie en ondersteunende gesprekken, gericht op het omgaan met depressieve klachten. Eventueel wordt er gekozen voor psychologische begeleiding.” In Máxima MC wordt er hulp geboden binnen de POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). “Daar bieden we, na doorverwijzing van de huisarts, gynaecoloog of verloskundige, hulp aan vrouwen met psychische klachten voor, tijdens en/of na de zwangerschap.”