20 juli 2011

Patiënten waarderen SlaapCentrum Máxima met drie sterren

Slaapcentrum Máxima heeft van de nationale patiëntenvereniging voor mensen met slaapapneu 3 sterren gekregen voor de behandeling van patiënten met slaapproblemen. Dit keurmerk wordt door de Nederlandse Apneuvereniging uitgereikt aan klinieken die hoog scoren in het patiënttevredenheidsonderzoek dat eens per twee jaar wordt gehouden. Slaapcentrum Máxima is onderdeel van Máxima MC in Eindhoven/Veldhoven.

Met het toekennen van het keurmerk behoort het Máxima tot de beste klinieken op dit gebied. Longarts Roel Aleva is trots op de erkenning: “Het is een onderzoek onder patiënten. Zij geven aan goed behandeld te worden en vertrouwen in ons slaapcentrum te hebben. Dat is natuurlijk een geweldige opsteker.”

Slaapcentrum Máxima bestaat inmiddels ruim vier jaar. De longarts is blij dat dit jonge centrum nu al een keurmerk in de wacht heeft gesleept. “Een mooie prestatie die aangeeft dat we op de juiste weg zitten. Maar deze toekenning betekent niet dat we nu achterover leunen. Nee, de ontwikkeling op het gebied van slaapstoornissen gaat hard en wij willen aan de top blijven meedraaien in Nederland. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.”

Bij de start van het slaapcentrum richtte de aandacht zich vooral op mensen met het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). OSAS is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap
ademstops optreden. Daardoor ontstaat zuurstofgebrek. “Hierdoor herstelt het lichaam niet goed tijdens de slaap”, legt Aleva uit. “Overdag ben je dan minder fit of prikkelbaar. Sommigen vallen achter de computer in slaap of tijdens een vergadering, wat heel gênant kan zijn.”

De afgelopen jaren is de wetenschap over OSAS veranderd. Het wordt steeds duidelijker dat er allerlei verbanden bestaan tussen OSAS en andere aandoeningen. Aleva: “We zien OSAS steeds meer als iets dat niet op zichzelf staat maar dat is gekoppeld aan ernstig overgewicht, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarom is de samenwerking met en het vergroten van de kennis bij andere specialisten heel belangrijk. Naast de OSAS-verpleegkundige en het team dat de slaaponderzoeken beoordeelt, zitten in ons team ook een kaakchirurg en een neuroloog. Alle patiënten worden in dit multidisciplinaire team besproken. Dit overleg waarin we die resultaten bespreken, zouden we niet meer willen missen. Je profiteert van ieders eigen expertise. Veel slaapstoornissen horen bijvoorbeeld thuis bij de neuroloog. Denk aan stoornissen veroorzaakt door medicijnen, restless legs of narcolepsie. Het werkt heel prettig om samen vanuit verschillende invalshoeken alle mogelijkheden te bedenken en te bekijken welk vervolgtraject het beste past en haalbaar is. Het slagingspercentage van de behandeling neemt hierdoor toe.”