Besnijdenis

Door een vernauwing van de voorhuid kunnen ontstekingen ontstaan aan de voorhuid of eikel. Ook kunnen moeilijkheden bij urineren of erectie optreden. De voorhuid kan dan worden verwijderd. Dit noemen we een besnijdenis of circumcisie.

Ook schrijven bepaalde godsdiensten besnijdenis van jongens voor. Dit kan ook een reden zijn om deze ingreep te laten doen. Er zijn ouders die hun zoon laten besnijden omdat ze dit hygiënischer vinden. In ons ziekenhuis vindt de ingreep alleen op medische indicatie plaats.

Behandeling

Als alleen een pijnlijke vernauwing aanwezig is, kan een verwijdingsplastiek verricht worden. Hierna is de eikel nog voor een deel bedekt. Dit is een operatie waarvan het uiteindelijke resultaat niet zeker voorspeld kan worden. Bij deze methode bestaat een kleine kans op het opnieuw ontstaan van een kleine vernauwing.

Na chronische ontstekingen met vernauwing wordt in het algemeen de voorhuid geheel verwijderd. De eikel is en blijft dan na de operatie onbedekt. Dit kan gedurende enige weken plaatselijk irritatie veroorzaken. Vaak bestaan uitgebreide verklevingen tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor ziet de eikel er de eerste dagen na de operatie vaak rood, gezwollen en geïrriteerd uit. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag.

Bij kinderen
Bij kinderen vindt de operatie plaats onder algehele narcose. Daarom wordt een opname op de afdeling dagbehandeling afgesproken.

Bij volwassenen
Bij volwassenen kan de operatie ook onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van uw keuze. Bij plaatselijke verdoving krijgt u een injectie met een verdovend middel links en rechts aan de basis van de penis. Indien de ingreep op de operatiekamer plaatsvindt, krijgt u een plaatselijke verdoving middels een injectie met een verdovend middel in de rug. Hierna kan de ingreep binnen enkele minuten plaatsvinden.

Risico's

Mogelijke complicaties die zelden voorkomen zijn: een nabloeding, infectie en koorts.

Vergoeding

Een besnijdenis wordt vergoed vanuit de basisverzekering als er een medische indicatie is vastgesteld door de uroloog.

Folder

Circumcisie