Hersteloperatie sterilisatie man

Na sterilisatie krijgt ongeveer twee tot zes procent van de mannen spijt van de ingreep. De sterilisatie is te herstellen, maar dit lukt niet altijd en vaak is de vruchtbaarheid verminderd.

Behandeling

De operatie houdt in dat de afgesloten uiteinden van de zaadleiders weer opengemaakt worden en op de doorgankelijkheid wordt getest. Wanneer deze doorgankelijkheid tijdens de operatie duidelijk is, kunnen de beide uiteinden weer aan elkaar gehecht worden. Dit gebeurt met haardunne hechtingen, waardoor een kwetsbare aansluiting ontstaat. Hoe korter de periode tussen de sterilisatie en de hersteloperatie, hoe beter de resultaten.

Risico’s

De operatie vindt plaats via twee sneetjes in de balzak. Deze incisies zijn groter dan de incisies die destijds zijn gemaakt voor de sterilisatie. Bij deze procedure kan, zoals altijd bij een dergelijke operatie, een nabloeding of infectie ontstaan. De kwaliteit van de nieuwe aansluiting van de zaadleiders moet worden afgewacht, maar deze wordt doorgaans slechter als er complicaties optreden.

Naar huis

De eerste twee weken na de operatie kunt u het beste een strakke onderbroek dragen. De eerste drie weken mag u geen geslachtsgemeenschap hebben.
U krijgt een afspraak mee voor nacontrole bij de uroloog.

Na drie maanden kunt u een zaadmonster inleveren voor zaadonderzoek bij de polikliniek urologie en een afspraak maken voor de uitslag.