Spatader balzak bij kinderen

Een varicocèle is een spatader in de balzak. In de balzak zitten verschillende aders. Die voeren het bloed af van de zaadballen naar de buik. Klepjes in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet terugstroomt. Bij spataderen zijn de aders uitgezet. Hier werken de klepjes niet meer goed. Er gaat niet genoeg bloed naar de buik, maar het stroomt terug naar de zaadbal. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet weg en wordt de temperatuur in de zaadbal hoger.

Symptomen

Spataderen in de balzak kunnen pijnklachten of vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Bij kinderen vindt daarom een operatie plaats om verminderde vruchtbaarheid in de toekomst te voorkomen.

Behandeling

Een spatader in de balzak is niet goed voor de aanmaak van sperma en de vruchtbaarheid. Met een kleine operatie in de balzak bindt de uroloog de spataders af.
Via een sneetje links in de onderbuik sluit de uroloog de spatader met enkele hechtingen af. Omdat de spatader van hoog achter in de buik naar de balzak loopt, ontstaat er geen wondje in de balzak zelf.

Kinderurologie

De polikliniek urologie van Máxima MC heeft een speciaal spreekuur voor kinderen waar de uroloog en kinderarts nauw met elkaar samenwerken. Kinderen kunnen hier terecht voor een diagnose en behandeling met klachten aan de nieren, blaas, urinewegen en geslachtsorganen.