Stoma

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine die vastgehecht wordt in de huid van de buikwand. Een stoma wordt via een operatie aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten of om een deel van de darmen rust te geven.

Soorten

Een stoma wordt aangelegd op de dunne of de dikke darm.

  • Ileostoma
    Dit is een kunstmatige uitgang van de dunne darm.
  • Colostoma
    Dit is een kunstmatige uitgang van de dikke darm.

Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn en daarnaast eindstandig of dubbelloops. Een eindstandig stoma heeft één opening, een dubbelloops stoma heeft er twee naast elkaar. Uit de ene opening komt ontlasting, uit de andere alleen slijm, afkomstig van het slijmvlies van de darm. Een tijdelijk stoma is vaak dubbelloops.

Oorzaak

Een stoma wordt aangelegd wanneer u een aandoening heeft, waardoor ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. Voorbeelden van zulke aandoeningen zijn: darmontsteking, darmpoliepen, tumoren en een onbehandelbare verstopping.

Plaatsbepaling

Samen met onze stomaverpleegkundige bespreekt u voor de operatie waar het stoma geplaatst wordt. Die plaatsbepaling hangt af van de vorm en de plooien van de buik, maar ook van de kleding die u draagt. Uiteindelijk is de arts afhankelijk van de omstandigheden in de buik en kan tijdens de operatie alsnog van plaats worden veranderd. De meest voorkomende plaats voor een stoma is de rechter- of linkeronderbuik.

Behandeling

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De chirurg maakt als eerste een opening in uw buikwand. Vervolgens brengt hij het darmdeel dat het stoma moet vormen door een opening – ter grootte van een euromunt – door de buikwand naar buiten. De darm wordt vastgehecht aan de huid. De binnenzijde van de darm vormt dus het stoma. Na de operatie wordt er een opvangzakje geplaatst over het stoma.

Na de behandeling

Bij een stoma verlaat de ontlasting het lichaam via een opening in de buik. U hoeft uw ontlasting dus niet meer op te houden, maar het opvangmateriaal moet wel dagelijks verwisseld worden. Uw stomaverpleegkundige leert u na de operatie met het stoma omgaan en geeft advies over voeding.

Ontharen rondom stoma

De stomaplak hecht niet goed door de haren op de huid rondom de stoma. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan. Ook kunnen irritaties ontstaan van de behaarde huid door het veelvuldig verwisselen van de stomaplak en kunnen ingegroeide haren ontstekingen veroorzaken. Daarom kan ervoor gekozen worden om dit gebied te ontharen.