Overgangsklachten

De hormoonhuishouding schommelt flink tijdens de overgang. Naast de veranderingen in het patroon van de menstruatie zijn er meer verschijnselen die samenhangen met de overgang. Het scheelt per vrouw hoeveel last u heeft van overgangsklachten:

Opvliegers

Plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, een koortsig gevoel of hevig transpireren. Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol.

Nachtelijk transpireren

Ook ’s nachts kunnen opvliegers optreden, vaak in combinatie met flinke transpiratieaanvallen. In het ergste geval krijgt u hierdoor last van slaapproblemen, moeheid en prikkelbaarheid.

Droge huid en slijmvliezen

Door de overgang kan de huid droger en minder elastisch worden waardoor rimpels kunnen ontstaan. Ook kunt u last hebben van droge ogen of een droge mond door de verminderde aanmaak van traanvocht en speeksel.

Klachten aan de vagina en seksuele veranderingen

Door de afname van het hormoon oestrogeen wordt het slijmvlies in de vagina dunner en droger. Dit zorgt vaak ook voor jeuk, een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen. Ook worden de vagina en blaas gevoeliger voor infecties. Daarnaast kan de behoefte aan seks afnemen en kan gemeenschap pijnlijk zijn.

Klachten aan de urinewegen

Wanneer u ouder wordt verslappen de bekkenbodemspieren en de steunweefsels waardoor u blaas wat kan verzakken. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat de plas niet meer zo lang kan worden opgehouden of dat bij hoesten, niezen of sporten urine wordt verloren.

Osteoporose

Na de laatste menstruatie neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen af. Door de afname van oestrogeen worden de botten brozer en kunt u op de lange termijn last krijgen van botontkalking. De kans op botbreuken neemt hierdoor toe.

Hart- en vaatziekten

Oestrogeen heeft een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. In de vruchtbare leeftijd hebben vrouwen minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen, maar na de overgang is dit risico gelijk.

Informatiefilms

Op deze pagina vindt u informatiefilms over overgangsklachten van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG).

  • Wat is de overgang?

    De overgang is de periode rond de laatste menstruatie, ook wel de menopauze genoemd. In deze periode produceren de eier-stokken het vrouwelijk hormoon (oestrogeen) steeds minder tot deze aanmaak geheel stopt. Hierdoor worden de menstruaties onregelmatig en soms overvloedig.
    De overgang begint gemiddeld rond het 51e jaar. Er zijn echter grote verschillen. Het optreden van de overgang vóór het 45e jaar is vroeg en vereist bijzondere aandacht.

  • Wat zijn overgangsklachten?

    De meeste vrouwen hebben weinig of geen last van de overgang. Ongeveer een derde van alle vrouwen heeft echte klachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, hoofdpijn, depressieve buien, lusteloosheid, moeheid en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Al deze klachten kunnen voortkomen uit een verminderde productie van oestrogenen.