30 januari 2018

4 vragen over: hevige menstruaties

‘Het hoort er nu eenmaal bij’, dat is wat een grote groep vrouwen zegt als het om hevige menstruaties gaat. “Maar die menstruaties zijn niet normaal. Sta op en trek aan de bel”, pleit gynaecoloog Marlies Bongers van Máxima MC (MMC). Om meer uitleg te geven én het taboe te doorbreken, beantwoordt zij vier vragen over hevige menstruaties.

Voor een grote groep vrouwen zijn hevige menstruaties een maandelijks terugkerend probleem. Wat is de oorzaak?
“Er zijn verschillende oorzaken te noemen. Zo kan het zijn dat de vrouwelijke hormonen niet in balans zijn of een stollingsstoornis ten grondslag ligt, maar er kan ook sprake zijn van vleesbomen, endometriose of adenomyose (een vorm van endometriose in de baarmoederspier). Soms gaat het om een normale baarmoeder, zonder anatomische afwijkingen, maar worden de menstruaties door de jaren heen steeds heviger.”

Hoe groot is het probleem?
“Ruim 2 miljoen Nederlandse vrouwen vindt dat hun menstruatie hevig is. Een kwart daarvan zegt dat de menstruatie een heel ernstig probleem vormt. Slechts een klein deel daarvan – zo’n 120.000 vrouwen – gaat naar de huisarts voor hulp. Als het om menstrueren gaat, zijn veel vrouwen bang om te zeuren. ‘Volgende maand zal het wel minder worden’ of ‘het hoort erbij’ zijn veelgehoorde zinnen. Soms is er sprake van schaamte. Maar dat is echt niet nodig. Als je de klachten kunt verminderen of voorkomen door naar de huisarts te gaan; waarom zou je dat dan niet doen?”

Waar ligt de grens? Wanneer kun je het beste contact opnemen met de huisarts?
“Dat is moeilijk te zeggen. Het gebruik van veel maandverband en tampons per dag – meer dan zes – zegt al veel. Als je werk en je sociale leven eronder lijdt, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Bij hevige menstruaties kun je bloedarmoede krijgen. Daar ligt echt een grens. Je voelt je dan erg moe en kunt snel kortademig worden bij inspanning. Neem bij deze klachten direct contact op met de huisarts, die je vervolgens kan verwijzen naar de gynaecoloog.”

Wat is de rol van de gynaecoloog?
“De gynaecoloog voert onderzoek uit, om een diagnose te kunnen stellen. Op onze speciale polikliniek voor hevige, onregelmatige, onverwachte of pijnlijke menstruaties kan vaak de diagnose meteen gesteld worden. Meestal vindt ook direct de behandeling plaats. De gynaecoloog bekijkt tijdens een inwendig onderzoek de baarmoedermond. Ook wordt er altijd een vaginale echo gemaakt, waarbij de baarmoeder goed te overzien is. Indien nodig kan de gynaecoloog via de vagina in de baarmoeder kijken met een klein hol kijkbuisje. Dit heet een hysteroscopie. Aansluitend bespreekt de arts op welke manier u behandeld kunt en wilt worden. Dat is afhankelijk van de oorzaak.”

Meer weten? Marlies Bongers houdt op vrijdag 2 februari een lezing op de Nationale Gezondheidsbeurs in de jaarbeurs in Utrecht. De lezing begint om 13.30 en vindt plaats op het Vrouwenzorgplein (in de jaarbeurs).