Hoge bloeddruk

Door een hoge bloeddruk (hypertensie) kan er schade aan de bloedvaten, het hart, de nieren en slagaderverkalking ontstaan. Daarom moet de bloeddruk zo snel mogelijk worden verlaagd.

De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten wordt gepompt. Voor een volwassene is een bovendruk van 140 en een onderdruk tot 90 een normale bloeddruk.

Symptomen

Duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen wijzen op een hoge bloeddruk. In veel gevallen zijn er echter geen klachten.

Oorzaak

In de meeste gevallen is de oorzaak van een hoge bloeddruk niet bekend. Soms is een hoge bloeddruk een symptoom van een aandoening, zoals een nierziekte. Daarnaast spelen erfelijkheid en factoren zoals alcoholgebruik en overgewicht een rol.

Bloeddrukmeting

Bij een bloeddrukmeting wordt de hoogte van uw bloeddruk onderzocht. Vaak wordt de bloeddruk al bij een eerste spreekuur gemeten, maar daarna kan nog een 1-uurs en/of een 24-uurs bloeddrukmeting volgen. Aan de hand van deze resultaten kan de arts bepalen welke behandeling nodig is.

Behandeling

In veel gevallen wordt een hoge bloeddruk behandeld met medicatie. Daarnaast kunt u worden verwezen naar een diëtist. Een gezonde leefstijl kan namelijk de bloeddruk beïnvloeden. Beweging, een gevarieerd dieet, een gezond lichaamsgewicht, zoutafname en ontspanning dragen positief bij aan de behandeling van een hoge bloeddruk.