‘We accepteren nu dat we diabetes hebben’

‘We accepteren nu dat we diabetes hebben’

Edzard en Emmy van Holthe delen letterlijk lief en leed met elkaar. Naast een gezamenlijke voorliefde voor geologie, klassieke muziek en het kaartspel Bridge, kampen ze beiden met overgewicht en hebben ze diabetes type 2. Ook een aantal andere fysieke kwalen maakt het dagelijks leven er niet makkelijker op, maar het echtpaar ziet geen enkele reden om bij de pakken neer te gaan zitten.

“Op mijn vijftigste kreeg ik de zogenaamde ouwe herenkeuring en daar ontdekte ze dat mijn bloedsuikerspiegel niet in orde was”, begint Edzard. “Ik woog destijds 98 kilo en dat moest ik terugbrengen naar 86 kilo. Dat kreeg ik vrij snel voor elkaar en toen was alles weer in orde.” Maar de balans raakte geleidelijk aan opnieuw verstoord, waardoor Edzard begin jaren negentig noodgedwongen start met het spuiten van insuline. “De eerste keer dat ik met die spuit in mijn handen zat en hem in mijn buik moest zetten was een marteling. Ik durfde niet, vond het zelfvernietiging. Nu draai ik mijn hand er allang niet meer voor om. Dagelijks spuit ik vier keer. Eén voor elke maaltijd en één langwerkende voor de nacht.”

Gewichtsschommeling

Bij diabetes, ook bekend als suikerziekte, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden vanwege een tekort aan het hormoon insuline. Waarom het lichaam geen insuline aanmaakt is niet bekend, maar vaak speelt genetische aanleg een rol. De meest voorkomende soort, zoals ook bij Edzard en Emmy van Holthe, is diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet goed meer op. Waar de suikerziekte voor Edzard uit de lucht kwam vallen, was het voor Emmy simpel te verklaren. “Mijn grootvader was diabeet. Zijn kinderen niet. Maar van mijn generatie kregen alle kinderen in de familie die te dik waren diabetes.” Toch steekt ze ook de hand in eigen boezem. “Ik was al te zwaar voordat het op mijn zestigste werd vastgesteld. Toen ik begon met insuline spuiten, kwam ik nog eens veertien kilo aan. Met veel moeite deed ik er meer dan een jaar over om tien kilo af te vallen. Later werd ik behoorlijk ziek vanwege bepaalde medicatie en viel ik juist in korte tijd tien kilo af. Nu ben ik nog te zwaar, maar vanwege mijn artrose vind ik het vrijwel onmogelijk om voldoende te bewegen.”

Voeding

Omdat lichaamsbeweging voor beiden een lastige opgave is geworden, is gezonde voeding des te belangrijker. “We letten zeker wel op wat we eten, maar ik ben ook een zondaar”, bekent Edzard. “Honderd jaar hoeven we allebei niet te worden, maar negentig lijkt ons wel wat. Als je dan over alle kwaaltjes en alles wat je niet meer kan of mag gaat jammeren, heeft ouder worden ook geen zin. Diabetes voelt voor ons niet als een beperking, omdat we het accepteren, net als onze hartproblemen en artrose.”

Elkaars steun

Hoewel fysiek gezien Edzard en Emmy niet in de meest optimale gezondheid verkeren, lukt het hen toch om psychisch gezien ‘topfit’ oud te worden. En dat is volgens Edzard te danken aan een positieve blik op het leven. “We zijn vrolijk van karakter en halen ons geluk uit elkaar. Het feit dat we hier allebei nog zijn, sterkt die gedachte. Er is nog altijd iemand om van te houden en dus plukken we de dag.”

Meer ervaringen