21 juni 2019

‘Ik leer patiënten hoe ze zelf gezonde keuzes kunnen maken’

Carla van Mensvoort is diëtiste bij ParaMáx en houdt spreekuur op de polikliniek interne geneeskunde. Haar aandachtsgebieden zijn onder andere diabetes en hartrevalidatie. Coachen is een belangrijk onderdeel van haar werk. “Ik laat patiënten zelf benoemen welke voordelen ze kunnen ervaren als ze hun voedingspatroon aanpassen.”

“Bij de eerste afspraak probeer ik een goed beeld te krijgen van de patiënt. Daarbij is er aandacht voor alle aspecten van leefstijl: voeding, bewegen, slapen, roken en stress. Daarna kijk ik samen met de patiënt wat hij of zij wil bereiken. Als diëtiste kun je namelijk wel vertellen wat jij nodig vindt, maar patiënten moeten zelf een hulpvraag hebben om aan een doel te kunnen werken. Daarbij is het belangrijk om te achterhalen in hoeverre ze openstaan voor verandering. Er zijn namelijk ook mensen die met veel weerstand bij me binnenkomen. Sommigen denken dat een diëtiste alleen vertelt wat je niet meer mag. In dat geval probeer ik die weerstand weg te nemen. Coachen is dan ook een belangrijk onderdeel van mijn werk.”

Eetdagboek

“Na de intake vullen mensen vaak een eetdagboek in om meer inzicht te krijgen. Zo’n dagboek ziet er bij iedereen anders uit. Zo kijk je bij een persoon met diabetes type 2 vooral naar de inname van koolhydraten (suikers) en het medicijngebruik. In de vervolgconsulten leer ik mensen hoe ze zelf gezonde keuzes kunnen maken. Ik geef bijvoorbeeld advies over hoe ze in de supermarkt kunnen beoordelen of een product geschikt voor ze is en waar ze op moeten letten bij een etiket. Ook geef ik tips over hoe je gezond én lekker kunt koken en hoe je daarbij rekening kunt houden met het gezin.”

Medicatie afbouwen

“Uiteindelijk is het heel mooi om te zien als het een patiënt lukt om zijn doelen te behalen en om telkens weer te ervaren wat je met voeding kunt bereiken. Bijvoorbeeld als een patiënt in het hartrevalidatietraject daardoor goede resultaten ziet bij zijn cholesterolwaarde. Of als bij een patiënt met diabetes type 2 de medicatie niet onnodig verhoogd hoeft te worden of zelfs afgebouwd kan worden.”