Vraag & antwoord: Overgewicht bij diabetes

Internist Louis Lieverse werkt met een team van deskundigen hard aan de gezondheid van diabetespatiënten. Het voorkomen en behandelen van extreem overgewicht is daarbij een belangrijk doel.

Welke invloed heeft extreem overgewicht op diabetes?

Lieverse: “Extreem overgewicht zorgt bij iedereen voor grote gezondheidsrisico’s. Zo heb je bijvoorbeeld meer kans op gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten. Voor een diabetespatiënt is een gezond gewicht extra van belang: overgewicht ontregelt de bloeddruk, vetstofwisseling en glucosewaarden. Door af te vallen doorbreek je de vicieuze cirkel en heb je direct minder medicatie en insuline nodig. De oplossing is simpel gezegd meer verbranden dan u binnenkrijgt. Maar u verbranding omhoog brengen en minder eten is in de praktijk vaak niet zo eenvoudig.”

Hoe begeleiden jullie diabetespatiënten bij gewichtsverlies?

“Met een intensief programma begeleiden we patiënten met extreem overgewicht naar een gezondere leefstijl. We werken hiervoor in een team met fysiotherapeut, diabetesverpleegkundige, diëtist, psycholoog en internist. Dat levert vaak al snel resultaat op. Dankzij lifestyleadviezen kan de toediening van insuline veelal gehalveerd worden. Het volhouden na het programma is echter nog wel eens moeilijk.”

Wat als begeleiding onvoldoende resultaat geeft?

“Dan kan maagverkleinende chirurgie een uitstekende oplossing zijn. We werken nauw samen met Obesitascentrum. Door ervoor te zorgen dat er structureel minder voedselinname en –opname door het lichaam mogelijk is, kunt u blijvend afvallen. Goede begeleiding na een maagverkleining is wel van essentieel belang, dat geldt voor diabetespatiënten nog meer. Al vóór de operatie komen zij bij de diabetesverpleegkundige en mij om medicatie waar nodig aan te passen.”

Welk effect heeft een maagverkleining op diabetes?

“Zodra de voedselinname verandert beginnen de bloedsuikerwaarden direct te schommelen. Na de operatie komen we daarom direct op de verpleegafdeling langs om de medicijninname voor glucoseregulatie omlaag te brengen. Ook zijn we betrokken wanneer het eten weer langzaam opgebouwd wordt. De vitamines, glucosewaarden, cholesterol en bloeddruk worden nauwkeurig gecontroleerd. In de beginperiode is er weinig tot geen diabetesmedicatie nodig. De meeste patiënten zijn na de maagverkleining volledig van hun diabetes af. Toch blijft het nodig om levenslang onder controle te blijven. Na vijf tot zeven jaar verandert het gewicht weer, eten mensen weer anders en zijn ze wat ouder. Vaak is er dan behoefte aan wat bijstelling van de medicatie.”