Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Poepproblemen bij kinderen

Verstopping, poepongelukjes, het niet goed kunnen (uit-)poepen, angst om op de wc te poepen, een verstoorde zindelijkheid: veel kinderen hebben last van problemen met poepen. Dit kan een grote invloed hebben op het leven van een kind. Poepproblemen kunnen niet alleen lichamelijk invloed hebben, maar ook psychisch, bijvoorbeeld in de vorm van schaamte.

Oorzaak poepproblemen bij kinderen

De oorzaken van poepproblemen kunnen erg verschillen. Enkele voorbeelden: een verminderd aandranggevoel, problemen met de kringspier in de anus en psychische (stress)klachten. Bij een verstopping is er sprake van harde ontlasting. Dit kan ontstaan door te weinig lichaamsbeweging, het eten van te weinig vezels en door te weinig te drinken. Ook speelt het negeren van aandrang een rol.

Onderzoek poepproblemen bij kinderen

Voordat u samen met uw kind Máxima MC bezoekt, krijgt u een vragen- en plaslijst toegestuurd. U wordt gevraagd deze voor uw bezoek in te vullen. Het geeft onze arts inzicht in het poepprobleem van uw kind.

Eenmaal in het ziekenhuis voert de arts een lichamelijk onderzoek uit na een intakegesprek. Meestal kan daarna een diagnose gesteld worden.

Behandeling poepproblemen bij kinderen

De behandeling staat in het teken van het aanleren van normaal poepgedrag. U krijgt een behandelplan mee, waarmee u en uw kind thuis aan de slag kunnen. Meestal bestaat dit uit adviezen en een toilettraining.

Zijn de poepproblemen ontstaan door een verstopping in de darmen, dan wordt dit (eerst) behandeld met laxeermiddelen.

Voor kinderen met een poepangst of een vertraagde en/of verstoorde zindelijkheid zijn er speciale bijeenkomsten. Daarnaar kunt u in overleg met de kinderarts worden doorverwezen.

PIPO-poli

Speciaal voor kinderen met plas- en poepklachten is er binnen MMC een PIPO-poli. Het doel is om de oorzaak van het probleem te ontdekken en om uw kind normaal poep- en plasgedrag aan te leren. Kinderen worden tijdens een spreekuur in het Vrouw Moeder Kind-centrum gezien door een kinderarts en verpleegkundige (urotherapeut). Het gecombineerde spreekuur vindt plaats op woensdagochtend. Samen met u en uw kind zoeken we naar de beste manier om het poep- of plasprobleem op te lossen.