Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Poepproblemen bij kinderen

Verstopping, poepongelukjes, het niet goed kunnen (uit-)poepen, angst om op de wc te poepen, een verstoorde zindelijkheid: veel kinderen hebben last van problemen met poepen. Dit kan een grote invloed hebben op het leven van een kind. Poepproblemen kunnen niet alleen lichamelijk invloed hebben, maar ook psychisch, bijvoorbeeld in de vorm van schaamte.

Oorzaak poepproblemen bij kinderen

De oorzaken van poepproblemen kunnen erg verschillen. Enkele voorbeelden: een verminderd aandranggevoel, problemen met de kringspier in de anus en psychische (stress)klachten. Bij een verstopping is er sprake van harde ontlasting. Dit kan ontstaan door te weinig lichaamsbeweging, het eten van te weinig vezels en door te weinig te drinken. Ook speelt het negeren van aandrang een rol.

Voorlichting en behandeling via de digitale poeppoli

Bij MMC begeleiden we alle kinderen (0-18 jaar) met poepproblemen via de digitale poeppoli. Door middel van deze digitale poeppoli krijgt u en uw kind uitleg, voorlichting en praktische tips digitaal. De voorlichting is volledig op maat per leeftijdscategorie (0-6 jaar, 6-12 jaar en 12-18 jaar).

Na verwijzing door uw huisarts ontvangt u een digitale link met uitleg over de digitale poeppoli, een digitale vragenlijst en een poepdagboek. Door het invullen van deze digitale vragenlijst en het poepdagboek bepalen de kinderarts en urotherapeut wat de beste begeleiding voor u en uw kind is.

Dit betekent dat daar waar mogelijk digitale voorlichting en behandeling wordt gestart. Deze digitale voorlichting bestaat uit video’s, animaties en infographics. En staat in het teken van het aanleren van normaal poepgedrag.  Meestal ontstaan poepproblemen door een verstopping in de darmen, dan wordt dit (eerst) behandeld met laxeermiddel. De voorlichting blijft beschikbaar tot een jaar na verwijzing.

In principe wordt er dus geen fysiek consult in het ziekenhuis gepland. Wanneer op basis van de vragenlijst aanvullende informatie nodig is, wordt er een webcamconsult gepland. In enkele gevallen wordt, bij aanwezigheid van specifieke symptomen, een afspraak  gepland op de polikliniek kindergeneeskunde.

Wilt u meer weten? Bekijk de demo over de digitale poeppoli.

PIPO-poli

Speciaal voor kinderen met plasproblemen is er binnen MMC een PIPO-poli. Het doel is om de oorzaak van het probleem te ontdekken en om uw kind normaal plasgedrag aan te leren. Kinderen worden tijdens een spreekuur in het Vrouw Moeder Kind-centrum gezien door een kinderarts en verpleegkundige (urotherapeut). Voorafgaand aan deze afspraak vragen wij u om een vragenlijst en een plas/drinklijst in te vullen en aan ons terug te sturen. Zodra deze door ons is ontvangen wordt de afspraak ingepland. De afspraak bij de urotherapeut duurt 1 tot 2 uur. Tijdens deze afspraak:

  • wordt de vragenlijsten en plas/drinklijsten besproken;
  • vindt er lichamelijk onderzoek plaats door de kinderarts;
  • plast uw kind op een computerwc om lichamelijke oorzaken uit te sluiten;
  • wordt er een echo gemaakt om de kijken of de blaas goed leeg geplast wordt;
  • geven wij u concrete tips voor thuis.
  • Hoe kun je een kind leren poepen?

    Als u de huisarts bezoekt en vervolgens het ziekenhuis, staat de behandeling in het teken van het aanleren van normaal poepgedrag. U krijgt een behandelplan mee, waarmee u en uw kind thuis aan de slag kunnen. Meestal bestaat dit uit adviezen en een toilettraining.

  • Waarom hebben sommige kinderen poepproblemen?

    De oorzaken van poepproblemen kunnen erg verschillen. Enkele voorbeelden: een verminderd aandranggevoel, problemen met de kringspier in de anus en psychische (stress)klachten. Bij een verstopping is er sprake van harde ontlasting. Dit kan ontstaan door te weinig lichaamsbeweging, het eten van te weinig vezels en door te weinig te drinken. Ook speelt het negeren van aandrang een rol.

  • Wat zijn poepproblemen / zindelijkheidsproblemen bij een kind?

    Verstopping, poepongelukjes, het niet goed kunnen (uit-)poepen, angst om op de wc te poepen, een verstoorde zindelijkheid: veel kinderen hebben last van problemen met poepen. Dit kan een grote invloed hebben op het leven van een kind. Niet alleen lichamelijk maar ook psychisch, bijvoorbeeld in de vorm van schaamte.

  • Hoe verloopt de behandeling van poepproblemen / zindelijkheidsproblemen bij kinderen?

    De behandeling staat in het teken van het aanleren van normaal poepgedrag. U krijgt een behandelplan mee, waarmee u en uw kind thuis aan de slag kunnen. Meestal bestaat dit uit adviezen en een toilettraining.

    Zijn de poepproblemen ontstaan door een verstopping in de darmen, dan wordt dit (eerst) behandeld met laxeermiddelen.

    Voor kinderen met een poepangst of een vertraagde en/of verstoorde zindelijkheid zijn er speciale bijeenkomsten. Daarnaar kunt u in overleg met de kinderarts worden doorverwezen.