Draagdoeken bij prematuren is een stap richting betere zorg
In Máxima MC worden sinds kort draagdoeken gebruikt bij te vroeg geboren baby’s (prematuren) op de afdeling Neonatale Medium Care Unit (NMCU). Dit geeft ouders de mogelijkheid om een bijzonder moment met hun kind te beleven en tegelijkertijd bij te dragen aan de ontwikkeling van de baby. Het idee komt voort uit het Family Integrated Care principe wat centraal staat bij het Vrouw Moeder Kind-centrum in MMC. De positieve effecten van buidelen bij baby’s zijn duidelijk zichtbaar. Dit is ook de reden om het buidelen in te zetten bij prematuren. De positieve effecten, zoals het zelfregulerend vermogen, zijn essentieel voor hun ontwikkeling.
De afdeling kinderfysiotherapie organiseerde een training om alle kinderfysiotherapeuten op te leiden als draagconsulent. Een draagconsulent leert ouders om hun baby op een veilige en comfortabele manier te dragen in een draagdoek of draagzak. Draagdoeken worden al ingezet op andere afdelingen in MMC zoals op de kinderafdeling. Echter nog niet op afdelingen waar ze te maken hebben met kwetsbare en te vroeg geboren baby’s, zoals de NMCU. Om ervoor te zorgen dat het gebruik van de draagdoeken ook veilig is bij deze baby’s is er een speciaal protocol opgesteld. In MMC mogen ook te vroeg geboren baby’s gedragen worden in een draagdoek. Dit mag vanaf 35 weken oud en wanneer ze minimaal 1800 gram wegen, mits de situatie dit toelaat.
Training en ondersteuning voor ouders en verpleegkundigen
Persoonlijke begeleiding van de ouders speelt een cruciale rol bij het gebruik van de draagdoek. Ouders leren een speciale knooptechniek en er zijn instructiefilmpjes beschikbaar. Ook zijn er realistische draagpoppen en materialen aangeschaft, zodat ouders kunnen oefenen voordat ze hun baby in de draagdoek dragen.
Om het gebruik van de draagdoek goed te begeleiden, geeft Mariska Talitsch training aan neonatologieverpleegkundigen op de NMCU. Neonatologieverpleegkundige Annique Woudenberg volgde deze training en heeft het project verder voortgezet op de NMCU.
Annique is enthousiast over de inzet van de draagdoeken bij deze patiëntengroep: “Het gebruik van draagdoeken draagt bij aan het Family Integrated Care principe, waarbij ouders meer betrokken worden bij de zorg voor hun kinderen. Het is voor ouders erg fijn om hun baby dicht bij zich te hebben. Ouders zijn dan ook erg enthousiast over de mogelijkheid om hun baby op onze afdeling in de draagdoek te dragen en op deze manier een positieve bijdragen te leveren aan de ontwikkeling van hun baby.”
Hoewel er nog bepaalde voorwaarden zijn, wordt er steeds meer ervaring opgedaan met het gebruik van draagdoeken bij prematuren. “Het buidelen en dragen in een draagdoek draagt bij aan het comfort, de ontwikkeling en de zelfregulatie van de baby’s. Een te vroeg geboren baby leert zo om zich aan te passen aan de omgeving en eigen behoeften, emoties te reguleren en gedrag te sturen.” legt Mariska uit.
Het introduceren van draagdoeken bij prematuren is een stap richting betere zorg en biedt ouders extra ondersteuning. MMC is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze benadering toepast en probeert ouders handvatten te geven om op de juiste manier met hun kwetsbare kinderen om te gaan.