Nalatenschap voor onderzoek naar slim matje voor vroeggeborenen
Het Universiteitsfonds Eindhoven heeft een grote nalatenschap ontvangen. De nalatenschap komt van de Fred en Thea Philips Stichting (geen familie van Frits Philips). De erflaters willen dat het geld wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek in de gezondheidssector. Het gaat in totaal om ruim vijf miljoen euro, dat over een aantal jaren verspreid geschonken wordt. Een deel daarvan wordt besteed aan onderzoek naar een innovatief matje voor vroeggeboren kindjes. Dit is een uitvinding van de TU/e die nu verder wordt ontwikkeld samen met Máxima MC in Veldhoven.
Slim matje voor vroeggeboren baby’s
Het gaat om een ‘slim matje’ dat meerdere belangrijke factoren over de toestand van een kindje kan waarnemen zonder dat het kindje het er hinder van heeft. Het matje wordt onder het matrasje met daarop het kindje in de couveuse gelegd en monitort de beweging, ademhaling en hopelijk in de toekomst ook de hartslag. “Sommige baby’s worden geboren bij 24 weken, wegen slechts 500 gram en hebben ernstig onderontwikkelde organen”, legt klinisch fysicus Carola van Pul, van Máxima MC uit. Zeker voor vroeggeboren kindjes is het van belang dat ze goed in de gaten worden gehouden.
Minder stress
“Het grote voordeel van dit matje, ten opzichte van de huidige monitoring, is dat kindjes veel minder stress ervaren doordat er geen plakkers op het tere huidje geplakt hoeven te worden”, aldus Hendrik Niemarkt, kinderarts in Máxima MC. De onderzoekers denken dat in het monitoren van beweging winst te behalen valt. “Als een baby ziek is, dan gaat deze minder bewegen. Het sensormatje registreert dat en zo kunnen artsen snel in actie komen”.
Omdat het om zulke kleine kindjes gaat, moet het matje heel gevoelig zijn en zit het dus vol met technologische snufjes. De data die dat oplevert, kan ook andere baby’s in de toekomst helpen. “We willen onderzoeken of we hier patronen in kunnen herkennen. En uiteindelijk willen we tot een model komen dat patronen bij toekomstige baby’s herkent en waarschuwt als het niet goed gaat.”
Jarenlang onderzoek
Het matje is al bij zeker twintig kinderen getest en die data wordt weer gebruikt voor verder onderzoek. Het kan nog jaren duren voordat het op de markt komt. In ieder geval heeft Van Pul er de komende jaren een PhD-student bij die helpt met het analyseren van de data. En die promovendus wordt betaald met het geld van de nalatenschap van Fred en Thea Philips.