19 oktober 2017

Comfortabeler buidelen dankzij relaxstoelen en buidelvesten

Máxima MC (MMC) heeft via sponsoren van het Ronald McDonald Huis 15 relaxstoelen en 33 buidelvesten ontvangen. Hierdoor kunnen ouders voortaan op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) en Neonatale Medium Care Unit (NMCU) comfortabeler en daardoor langer buidelen met hun pasgeboren baby. “Dat komt de ontwikkeling van het kind ten goede”, zegt NICU-verpleegkundige Sabine Ligtvoet.

Bij buidelen ligt het in een luier geklede kindje op het ontblote bovenlichaam van de ouder. Het huid-op-huidcontact zorgt ervoor dat ouders en hun kind beter hechten. “Bij reguliere pasgeboren verloopt dit proces vanzelf”, legt Sabine Ligtvoet uit. “Als een baby moet worden opgenomen op de NICU, de intensive care voor te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s, wordt het hechtproces verstoord. Buidelen kan dat proces een enorme boost geven. Als een kind zich gehecht voelt, gaat alles beter. Zo heeft huid-op-huidcontact een positief effect op de ademhaling, hartslag, het gewicht, het slaappatroon en de hersenontwikkeling. Sinds kort weten we – dankzij onze arts-onderzoeker Deedee Kommers – wat het hechtproces precies inhoudt. Zij toonde aan dat er veranderingen optreden in de hormoonsamenstelling van baby’s die gebuideld worden.”

Voordelen
Op de NICU wordt al enige tijd gebuideld. Sabine Ligtvoet: “Ik heb het positieve effect in de praktijk gezien. Tot voor kort hadden we echter niet de beste faciliteiten voor het buidelen.” Met de komst van de relaxstoelen en buidelvesten is daar verandering in gekomen. “De relaxstoelen zitten comfortabeler dan de stoelen die we voorheen gebruikten. We hopen dat ouders hierdoor vaker en langer buidelen. Hoe meer er gebuideld wordt, hoe beter dat is voor de ontwikkeling van de baby.” De stoelen zijn in hoogte verstelbaar en door de wieltjes makkelijk te verplaatsen. Dit brengt een groot voordeel met zich mee: de baby kan op de borst van de vader of moeder blijven liggen, terwijl de verpleegkundige hem of haar verzorgt.

Veilig
Naast comfort speelt veiligheid een belangrijke rol. “Voor de komst van de buidelvesten gebruikten we omslagdoeken om te buidelen. Ouders gaven aan dat zij zich niet altijd veilig genoeg voelden om hiermee in slaap te vallen”, zegt de NICU-verpleegkundige. “Terwijl goede ontspanning bij de ouders tijdens het buidelen ervoor zorgt dat de baby in een diepere slaap terechtkomt, wat weer positief is voor zijn of haar ontwikkeling.” Met een buidelvest aan hebben ouders, als zij dit willen, hun armen vrij. In het vest zit namelijk een buidel, die het kind op de borst van de ouders bevestigt. Ook kan de vader of moeder, dankzij het buidelvest, het kind nu makkelijker zelf uit de couveuse halen, met ondersteuning van een verpleegkundige. Tenslotte zijn de buidelvesten comfortabel en warm, doordat het ontblote bovenlijf volledig door het vest bedekt wordt.

Ronald McDonald Huis
MMC ontving de relaxstoelen en buidelvesten via sponsoren van het Ronald McDonald Huis in Veldhoven. “Tijdens een spontaan gesprek met Jos Verhoeven, manager van het Ronald McDonald Huis Zuidoost Brabant, kwam de wens voor meer en andere buidelfaciliteiten ter sprake. Jos raakte enthousiast en het lukte hem om sponsoren te vinden”, zegt Sabine Ligtvoet. Jos Verhoeven legt uit waarom hij zich wilde inzetten voor de NICU: “Nu ouders in de relaxstoelen met meer comfort kunnen buidelen, gaan ze dit hopelijk langer doen. Ze zijn dan vaker bij hun kind. Dat past perfect bij de doelstelling van het Ronald McDonald Huis: keep families together.”