Een opname op de NICU of NMCU
Wanneer uw kind opgenomen wordt op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) of Neonatale Medium Care Unit (NMCU) verblijft hij of zij in een eigen kamer, voor zoveel mogelijk rust en privacy. Hoe verloopt zo’n opname? En hoe bewaken we de gezondheid van uw baby?
Redenen voor een opname
Op de NICU en de NMCU verblijven onder andere baby’s:
- die te vroeg geboren zijn;
- die direct na de bevalling een te laag gewicht hebben;
- die problemen hebben met de ademhaling, de hartactie of de bloeddruk;
- met aangeboren afwijkingen;
- met voedingsproblemen.
Opnameprocedure
Soms is voor de bevalling al duidelijk dat uw kind na de geboorte naar de NICU of de NMCU gaat. U kunt dan altijd, voorafgaand aan de bevalling, een rondleiding op de afdeling krijgen.
Als uw kind na de bevalling onverwachts moet worden opgenomen, informeren de verpleegkundigen u zo snel mogelijk over het reilen en zeilen op de afdeling. Na de geboorte brengt een arts en/of een verpleegkundige uw kind in de transportcouveuse naar de NICU of NMCU. Daar wordt hij of zij (indien nodig) in een couveuse aangesloten op bewakingsapparatuur.
Registratie van uw kind
Om de opname van uw kind goed te laten verlopen hebben we een aantal administratieve gegevens van u en uw kind nodig. Wij willen u vragen in de eerste dagen na opname naar de balie/secretariaat te komen (route 106), de secretaresses voeren samen met u de ontbrekende gegevens in. Zij helpen u ook graag met overige vragen.
De secretaresses zijn aanwezig van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur.
Telefoonnummer secretariaat: 040-888 9350.
E-mail: NICU.secr@mmc.nl
Techniek rondom uw baby
Kinderen die worden opgenomen op de NICU of NMCU komen in een couveuse of een wieg te liggen. In een couveuse wordt de temperatuur geregeld en wordt er steeds verse lucht aangezogen, die verwarmd en bevochtigd wordt. De couveuse biedt bescherming tegen ziektekiemen en uw kind kan er goed in worden geobserveerd. Om licht en geluid te dempen kan er gebruik gemaakt worden van een cover (afdekhoes).
Apparatuur rondom couveuse
Rondom de couveuse ziet u allerlei apparatuur staan die nodig is bij de observatie, bewaking en behandeling van uw kind. We controleren onder andere continu:
- De hartslag en ademhaling
Met behulp van drie elektrode-plakkers die op de borstkas van uw kind zijn geplakt en die met de monitor verbonden zijn. - Het zuurstofgehalte van het bloed
Met behulp van een bandje met een rood lichtje rondom hand of voet (zuurstofsaturatie). - De lichaamstemperatuur (niet altijd)
Met behulp van een elektrode op de huid. Daarnaast wordt soms via de anus (rectaal) de temperatuur gemeten.
Verder kunnen aanwezig zijn: één of meerdere infuuspompen, apparatuur om de bloeddruk te meten en de ademhaling te ondersteunen en apparatuur om de hersenactiviteit te meten.
De monitor is verbonden met het centrale bewakingssysteem en de alarmen komen door op de pieper van de verpleegkundige. Zij kan zien wat er aan de hand is, ook al is zij niet op de kamer aanwezig.
Onderzoek bij uw baby
Om de toestand van uw kind nauwlettend in de gaten te houden worden er diverse onderzoeken gehouden:
- Bloedonderzoek (regelmatig);
- Röntgenfoto’s (regelmatig);
- Echo-onderzoek;
- Oogonderzoek;
- Hersenonderzoek;
- Hielprikscreening. Hierbij wordt het bloed van uw kind onderzocht op verschillende ziekten. Dit onderzoek vindt plaats op de vierde dag na de geboorte;
- Deze test wordt vóór het ontslag gehouden.
Infectiepreventie
Uw kind is erg gevoelig voor infecties. De belangrijkste maatregel om infecties te voorkomen is goede handhygiëne. De verpleegkundige geeft u uitleg hierover. Meer tips vindt u in de folder ‘een opname op de NICU’.