Operatietechnieken bij een maagverkleining
Er zijn verschillende operatietechnieken voor een maagverkleining. De chirurg overlegt met u welke operatie het beste bij u past.
Gastric bypass
In Máxima MC wordt veruit het meest gekozen voor een gastric bypass. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind tot een klein voormaagje (maagpouch). Daarnaast wordt een omleiding van de dunne darm gecreëerd (bypass). Hierdoor vermindert de hoeveelheid voedsel die u kunt eten.
Gastric sleeve
Een gastric sleeve is een ingreep die de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen vermindert. Bij deze operatie wordt de maag verkleind tot een smalle buis (sleeve = mouw). Het grootste deel van de maag wordt losgemaakt en verwijderd.
Banded bypass
Patiënten met super morbide obesitas (een BMI van >50) komen in aanmerking voor een banded bypass: een combinatie van de maagband en de gastric bypass, uitgevoerd in één operatie. Deze techniek moet helpen om blijvend voldoende af te vallen.
In onderzoeksverband wordt momenteel bekeken of deze techniek zorgt voor meer gewichtsverlies op de langere termijn. Voor het onderzoek worden ruim zeventig patiënten met een banded bypass vijf jaar gevolgd in hun gewichtsverandering. De resultaten worden vergeleken met een groep patiënten met eenzelfde BMI, die een reguliere gastric bypass-operatie hebben ondergaan.
Maagband
Het plaatsen van een maagband is een ingreep om de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen te verminderen. Het siliconen bandje om het bovenste deel van de maag creëert een kleine voormaag, met de inhoud van een half kopje (15 tot 30 cc). Hierdoor voelt u zich sneller ‘vol’. Na de ingreep valt u af, omdat u minder voeding en dus minder calorieën kunt eten.
De laatste jaren worden steeds minder maagbanden geplaatst, omdat na enige jaren bij veel patiënten problemen ontstaan waardoor de maagband verwijderd moet worden. In MMC wordt alleen op specifieke indicatie nog een maagband geplaatst. Ook vinden er hersteloperaties plaats, waarbij de maagband verwijderd wordt en eventueel omgezet wordt naar een andere maagverkleining.
Maagballon
Een veel genoemd alternatief voor een operatie is de maagballon. Dit is een siliconen ballon die via de slokdarm in de maag wordt geplaatst. De maagballon is een tijdelijke oplossing; na zes maanden moet deze verwijderd worden. Nieuw is een maagballon inslikken. Deze ballon loopt langzaam leeg en verlaat dan vanzelf het lichaam. Voor deze methode is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing. Ook wordt deze maagballon niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Een operatie is bij (morbide) obesitas wetenschappelijk bewezen de enige behandelmethode met blijvend resultaat. In MMC wordt dan ook niet gewerkt met een maagballon.
Revisiechirurgie (redochirurgie/heroperatie)
Het kan zijn dat een (vroegere) maagverkleinende operatie niet het gewenste effect heeft. U kan te veel, of juist te weinig zijn afgevallen. Ook kan er sprake zijn van blijvende problemen, zoals maagzuurklachten. In dat geval kan bekeken worden of een eerdere maagverkleining omgezet kan worden door een nieuwe operatie. Dit wordt redochirurgie, ofwel revisiechirurgie, genoemd.
Informatiepakket
Wilt u graag meer weten? Vraag dan vrijblijvend een informatiepakket aan van het obesitascentrum.