De operatie

Een chirurgische ingreep als behandeling voor obesitas wordt ook wel maagverkleinende operatie of bariatrische chirurgie genoemd. Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze ingreep. Gemiddeld volgt de operatie zes tot acht weken na de screeningsdag. De chirurg overlegt met u welke operatie het beste bij u past.

Gastric bypass

De meest uitgevoerde ingreep is de gastric bypass. Bij deze operatie wordt er een omleiding, ofwel ‘bypass’, gemaakt van de maag naar de dunne darm. Een gastric bypass is enerzijds een verkleining van de maag waardoor u minder veel voedsel kunt verdragen. Daarnaast wordt de dunne darm aangesloten op het voormaagje van de maag. Met die omleiding worden de verteringssappen omgeleid, daardoor wordt het ingenomen voedsel niet volledig verteerd.

Lees meer over de gastric bypass

Gastric sleeve

Een gastric sleeve is een ingreep die de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen vermindert. Deze vorm van maagverkleining wordt in MMC meestal toegepast bij zeer extreem overgewicht (BMI > 60) als eerste stap om gewicht te verliezen. Als tweede stap wordt dan een gastric bypass aangelegd. Deze ingreep wordt sinds enige jaren ook gebruikt als alternatief voor de laparoscopische maagband bij mensen met een BMI tussen de 30 en 45.

Lees meer over de gastric sleeve

Maagband

Het plaatsen van een maagband is een ingreep om de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen te verminderen. Het siliconen bandje om het bovenste deel van de maag creëert een kleine voormaag, met de inhoud van een half kopje (15 tot 30 cc). Hierdoor voelt u zich sneller ‘vol’. Na de ingreep valt u af omdat u minder voeding en dus minder calorieën kunt eten.

De laatste jaren worden steeds minder maagbanden geplaatst, omdat na enige jaren bij veel patiënten problemen ontstaan waardoor de maagband verwijderd moet worden. In MMC wordt alleen op specifieke indicatie nog een maagband geplaatst. Bijvoorbeeld als mensen niet in aanmerking komen voor een gastric sleeve of gastric bypass. Ook vinden er hersteloperaties plaats, waarbij de maagband verwijderd wordt en eventueel omgezet wordt naar een andere maagverkleining.

Maagballon

Een veel genoemd alternatief voor een operatie is de maagballon. Dit is een siliconen ballon die via de slokdarm in de maag wordt geplaatst. De maagballon is een tijdelijke oplossing; na zes maanden moet deze verwijderd worden. Nieuw is een maagballon inslikken. Deze ballon loopt langzaam leeg even verlaat dan vanzelf het lichaam. Voor deze methode is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing. Ook wordt deze maagballon niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Een operatie is bij (morbide) obesitas wetenschappelijk bewezen de enige behandelmethode blijvend resultaat. In MMC wordt dan ook niet gewerkt met een maagballon.

Revisiechirurgie

Het kan zijn dat een vroegere maagverkleinende operatie niet het gewenste effect heeft. Een patiënt kan te veel, of juist te weinig zijn afgevallen. Ook kan er sprake zijn van blijvende problemen, zoals maagzuurklachten. In dat geval kan een eerdere maagverkleining omgezet worden door middel van een nieuwe operatie. Dit wordt redo- ofwel revisiechirurgie genoemd.

Bij een revisie wordt de vorige operatie ongedaan gemaakt, of wordt de oorspronkelijke ingreep omgevormd. Bijvoorbeeld: er is een maagband geplaatst, maar het effect valt tegen of er zijn blijvende complicaties. De band kan dan verwijderd worden en hiervoor in de plaats kan een gastric bypass of gastric sleeve worden uitgevoerd. Dit gebeurt in de meeste gevallen via een kijkoperatie. Máxima MC is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland met ervaring in het ongedaan maken van een gastric bypass. Andere revisies komen voor na operaties als de Mason-methode, of Scopinaro.

Een overzicht van de revisie-ingrepen die in het obesitascentrum worden uitgevoerd:

  • Maagband naar Gastric Bypass
  • Mason naar Gastric Bypass
  • Mini Bypass naar Gastric Bypass
  • Gastric Sleeve naar Gastric Bypass
  • Gastric Sleeve naar Banded Sleeve
  • Gastric Bypass naar Gastric Sleeve
  • Gastric Bypass naar bandend Gastric Bypass
  • Gastric Bypass naar normale anatomie