‘De maagverkleinende operatie heeft me meer vrijheid gegeven’

‘De maagverkleinende operatie heeft me meer vrijheid gegeven’

Ruim een jaar geleden krijgt Rian van Kints groen licht: ze ondergaat een gastric bypass operatie. Naast gezondheidsvoordelen en meer (bewegings)vrijheid biedt de operatie haar nog meer. “Ik voel weer wat ik zelf wil. Dat was ik vóór de operatie een beetje kwijt.”

Er zit een heel ander mens aan tafel dan een jaar geleden, vertelt Rian glimlachend. “Ik beleef mijn tweede jeugd. Ik kan veel meer. Voorheen antwoordde ik ‘nee’ op de vraag van vriendinnen om mee te gaan naar een museum. Ik was bang dat het te vermoeiend, en daarmee gênant, zou zijn. Daardoor werd mijn wereld steeds kleiner. Nu kan ik zulke activiteiten weer ondernemen. De gastric bypass operatie heeft me meer vrijheid gegeven.”

Magische grens
In een jaar tijd is Rian al 48 kilo kwijt. “Ik weeg sinds kort onder de honderd kilo. Een magische grens. Ik kan me bijna niet meer herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gewogen.” Een eerdere afvalpoging – een koolhydraatarm dieet – liet haar lichaamsgewicht met 45 kilo dalen. “Daar was ik heel trots op. Maar doordat ik vanwege een hartaandoening moest beginnen met medicatie en moest stoppen met sporten, kwamen de kilo’s er weer aan. Dat was frustrerend.” Onder andere Rians nichtje adviseerde haar om te informeren naar een gastric bypass operatie. “Dat idee speelde al eens eerder door mijn hoofd. Destijds was het nog geen kijkoperatie, maar een operatie waarbij de buik werd opengehaald. Vanwege de risico’s die daarbij komen kijken, was ik heel stellig: zo’n operatie zou ik nooit doen. De veranderde operatietechniek en verminderde risico’s hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn beslissing om wél voor de operatie te gaan.”

Steun
Als gevraagd wordt naar haar redenen voor de operatie, antwoordt Rian: “Ik word ouder. Mijn grootste angst is om in een rolstoel terecht te komen, doordat bewegen niet meer lukt. Een extra motivatie is mijn man. Hij is 25 jaar ouder dan ik. Ik was vaak aangewezen op zijn hulp. Hij is nu nog fit en gezond, maar er komt een moment dat hij me niet meer goed kan helpen. Dat wil ik hem niet aandoen.” Toen de kogel eenmaal door de kerk was, reageerde haar omgeving direct positief. “Vrienden en familie vonden het knap dat ik de operatie aandurfde.” Zij hebben Rian inmiddels zien veranderen. “Niet alleen fysiek. Ik ben opener geworden en heb een vrolijkere uitstraling, vertellen ze me.”

Slanke dennen
Naast haar familie en vrienden ontvangt Rian ook steun van vier vrouwen, die ze na haar operatie in MMC leerde kennen. Samen delen ze in een whatsapp-groep ideeën, bijvoorbeeld voor recepten, en peppen ze elkaar op. “Die whatsapp-groep heet slanke dennen. Bij iedereen loopt het afvalproces goed. Maar het mooiste van alles is dat ik hen zie opbloeien.” De vrouwen leerden
elkaar kennen bij het gezamenlijke sportprogramma, wat onderdeel is van het natraject in MMC. Daaronder valt ook het krijgen van voedingsadvies van een diëtiste. “Eten en drinken moet op vaste tijden. Dat was wel even wennen. Verder luister ik goed naar mijn lichaam. Suikers en vetten eet ik niet, want daar kan ik ziek van worden. Dat is het niet waard. Maar ik heb er ook geen behoefte meer aan. Mijn smaak is veranderd.”

Begeleiding
“Het klinkt misschien raar, maar ik heb nog geen enkel nadeel van de operatie kunnen ontdekken”, zegt Rian aan het eind van het gesprek. Een paar minuten later komt ze daarop terug. “Ik heb trouwens wel extreem haaruitval gehad. Maar dat vond ik niet zo erg. Het zegt al genoeg dat het nu pas als nadeel naar boven komt.” De komende vier jaar wordt Rian nog door zorgverleners van MMC begeleid naar een gezonde leefstijl. “Hun ruime ervaring en het feit dat ik altijd met vragen bij ze terecht kan, vind ik erg fijn. Ik ga er volledig voor. Ik wil nog zeker dertig jaar vooruit kunnen.”

Meer ervaringsverhalen

Vraag het informatiepakket aan