Begeleiding na de operatie

Na de operatie geven we u begeleiding bij het aannemen van een nieuwe leefstijl. Er verandert veel, zowel uiterlijk als innerlijk. Daarom zijn we er nog vijf jaar lang voor u. In het begin intensief, later meer op afstand en op afroep. De nazorg wordt aangepast op wat u nodig heeft.

Verpleegafdeling

Na de operatie wordt u verzorgd en bijgestaan door verpleegkundigen die zich toegelegd hebben op bariatrische zorg. Zij zijn onderdeel van het behandelteam doen er alles aan om uw verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

Zo beschikt de afdeling over ruime kamers en badkamers. Op uw kamer verblijven alleen mensen die eenzelfde operatie hebben ondergaan. Zo kunnen jullie elkaar steunen en motiveren in de eerste fase na de ingreep. Om steun van naasten nog meer ruimte te geven hanteren wij geen vaste bezoektijden. In samenspraak met ons mogen uw familie en vrienden op bezoek komen wanneer u dat uitkomt. Tijdens uw opname krijgt u regelmatig bezoek van de verpleegkundig specialist en chirurg. Er wordt met u overlegd hoe het gaat en waar nodig bijgestuurd. Het behandelteam stemt de behandeling onderling met elkaar af, zodat u niet telkens opnieuw uw verhaalt hoeft te doen. Daarmee leveren we zorg op maat, speciaal voor u. Gemiddeld kunnen patiënten na 2,5 dag weer naar huis om daar verder te herstellen.

Controle

Na de operatie komt u op controle bij obesitascentrum om te zien of alles voorspoedig verloopt. We controleren de wonden en wegen u om de eerste gewichtsresultaten te zien. Daarna wordt u elke keer als u op controle komt afwisselend bij de arts of verpleegkundige gewogen. In het natraject krijgt u langdurige zorg (gedurende 5 jaar) met als doel uw gezonde leefstijl te bevorderen en vooral te behouden. De diëtist, de fysiotherapeut en de obesitasverpleegkundige begeleiden u intensief het eerste jaar na de operatie. Daarna is de begeleiding steeds minder frequent, afhankelijk van uw gewichtsafname, conditieverbetering en het kunnen volhouden van gedragsverandering. Als u daar behoefte aan heeft, kan de begeleiding altijd geïntensiveerd of opnieuw opgestart worden. Het is ook altijd mogelijk een individuele afspraak met de medisch psycholoog te maken.

Verandering van leefstijl

Voeding
De ingreep helpt u blijvend gewicht te verliezen maar is geen vermageringsmethode die vanzelf werkt. Het is belangrijk dat u uw dieet opvolgt en uw eetgedrag aanpast. Na de operatie is de hoeveelheid voedsel die u per maaltijd kunt nemen veranderd. Dat is uiteindelijk ongeveer de inhoud van een koffiekopje. Uw maaltijden zijn kleiner dan normaal en het voedsel moet zachter zijn van structuur. Door uw voeding aan te passen aan deze nieuwe richtlijnen, kan een goede en blijvende daling van uw gewicht ontstaan.

‘Eetregels’ na de operatie:

 • stop met eten zodra een verzadigingsgevoel optreedt;
 • langzaam eten en goed kauwen;
 • voldoende eiwit (vlees(waren), vis, kip, ei, kaas en zuivelproducten) eten voor het behoud van spiermassa en bevorderen van uw herstel na de operatie te bevorderen;
 • gebruik drie hoofdmaaltijden en drie kleine gezonde tussendoortjes (vers fruit, cracker, karnemelk of magere yoghurt), verspreid over de dag;
 • vermijd zoetigheid (zoals ijs, chocolade, snoep) zo veel mogelijk;
 • drink minstens 1,5 liter vocht (water zonder koolzuur, thee/koffie (eventueel met zoetstof), bouillon, gepureerde soep, (karne)melk en lightsiroop) verspreid over de dag en in kleine hoeveelheden.

Begeleiding

U verandert niet als persoon na de operatie en u houdt dezelfde gewoontes en dezelfde manier van leven. Uw lichaam is wél veranderd en daar moet u uw gedrag op aanpassen. Om ervoor te zorgen dat u weet wat verstandig eten en leven is en om oude gewoontes af te leren, krijgt u begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en eventueel van een medisch psycholoog. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen. In het multidisciplinaire team bespreken we telkens onze bevindingen, zodat we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden.

Beweging

Om gewicht te verliezen moet het lichaam meer calorieën verbranden dan het via de voeding opneemt. Door te bewegen verbrandt u extra calorieën. Ongeveer vier weken na de operatie start u met het trainingsprogramma. De trainingen van de fysiotherapie zijn er om u te helpen uw gedrag te veranderen en daarbij meer te gaan bewegen. Uw gewoontes en manier van leven veranderen niet vanzelf na de operatie. Om goede resultaten te boeken is dit wel nodig!
Krachttraining en conditietraining zijn beide belangrijk in het trainingsprogramma om gewicht te verliezen. De krachttraining zorgt voor opbouw van spieren die meer energie vragen van het lichaam. De conditietraining zorgt ervoor dat iemand zich fitter gaat voelen en dagelijkse activiteiten makkelijker kan uitvoeren. Het is de bedoeling dat u na de operatie iedere dag zestig minuten gaat bewegen. Kies een activiteit die past in uw dagelijks leven en die u goed vol kunt houden. Hoe leuker u het vindt om te bewegen, hoe makkelijker het is om het ook echt vol te houden.

Uw motivatie en inzet zijn de belangrijkste factoren voor succes!

Emotioneel

Van u wordt een radicale verandering in uw (eet)gedrag verwacht om de operatie op langere termijn succesvol te laten zijn. De medisch psycholoog kijkt en denkt met u mee of deze verandering in uw leven haalbaar is. Als u na de operatie merkt dat u emotionele problemen heeft of moeite ervaart met het aanpassen van uw (eet)gedrag, kunt u terecht voor een consult bij onze gespecialiseerde psycholoog.

E-coaching

Ter ondersteuning in de coaching en monitoring bij uw leefstijlaanpassingen hebben wij een online e-coachingsprogramma opgericht: Mijn ParaMáx. Het programma biedt u op een overzichtelijke manier informatie of opdrachten op momenten die aansluiten bij uw behandeling. Deze zijn eenvoudig terug te vinden in de digitale bibliotheek. Via Mijn ParaMáx communiceert u rechtstreeks met uw behandelaars. Voor contact met andere patiënten is een besloten sociaal platform opgericht in de vorm van een forum. Of u nu een sportmaatje in de buurt zoekt of ervaringen wil delen, op het forum kunt u terecht! Verder is er de mogelijkheid om uw persoonlijke voortgang in diverse grafieken bij te houden en kunt u een lekker en verantwoord recept vinden in de receptendatabase. De voordelen van ‘ MijnParaMáx’:

 • Persoonlijker contact: verbeterde bereikbaarheid en communicatie met behandelaars;
 • Artikelen en informatie die speciaal op uw situatie zijn afgestemd;
 • Inzicht in uw vooruitgang via grafieken;
 • Forum: kennis en ervaringen uitwisselen met anderen deelnemers. U beslist zelf welke informatie u met anderen deelt;
 • Andere deelnemers uit uw regio vinden en elkaar motiveren;
 • Veilig sociaal platform: uw gegevens worden nooit gedeeld buiten het veilige platform van Mijn ParaMáx.

Overtollige huid

Als de huid lange tijd opgerekt is geweest door overgewicht is de elasticiteit grotendeels verdwenen. Na groot gewichtsverlies blijft er uiteindelijk vaak overtollige huid over op meerdere plekken. Bijvoorbeeld aan de buik en borsten, maar ook aan de bovenarmen, bovenbenen en in het gezicht. Mensen kunnen hier na een bariatrische ingreep veel last van ondervinden in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij het sporten. Overtollige huid op deze plaatsen kan gelukkig vaak verholpen worden met een ingreep van de plastisch chirurg. Let op: vraag bij uw zorgverzekeraar na of deze behandeling vergoed wordt.

Zwanger na een maagverkleining

Bij een zwangerschap na een maagverkleining is goede controle extra van belang. Bespreek dan ook tijdig met uw verloskundige en/of gynaecoloog dat u een gastric bypass of gastric sleeve heeft ondergaan. Lees meer over zwangerschap na bariatrie.